Розробник системи «Рада»: Всі сертифікати для запуску «сенсорної кнопки» є

Розробник системи «Рада»: Всі сертифікати для запуску «сенсорної кнопки» є

Анатолій Морозов про справність «сенсорної кнопки» і безглузді заяви регіоналів

У Верховній Раді продовжують сперечатись і бити обличчя через особисте голосування, точніше, його відсутність. З перших днів нового скликання опозиція виставила цю умову як одну з ключових, розуміючи, що у Партії регіонів немає можливості кожен день зганяти всіх депутатів до сесійної зали. Їх позицію підкріплює змінений закон про регламент, в якому Партія регіонів також підтримала виключно особисте голосування. Як і передбачено в Конституції України.

Хоча вигадуються різноманітні схеми, як його обійти – одні кажуть, що депутатам можуть дозволити голосувати ледь не через Інтернет, а колишній голова регламентного комітету від ПР Володимир Макеєнко допускає, що голосувати будуть всього один день на тиждень. Поки ж йдуть дискусії та бійки, регіонали все одно продовжують голосувати «за себе і того хлопця», що й підтверджують кадри з останнього засідання ВР.

У Верховній Раді знаходять найрізноманітніші «відмазки», аби не запустити в роботу «сенсорну кнопку» для особистого голосування, яку встановили ще в 2008 році. Дітище спікера Арсенія Яценюка обійшлося бюджету в 460 тисяч гривень, проте його так і не запустили. В 2011 році для цього не вистачило всього 5 голосів депутатів, а зараз в Партії регіонів заговорили про відсутність необхідних сертифікатів, а тому, мовляв, поки сенсорна кнопка не на часі.

Аби прояснити технічні нюанси роботи «сенсорної кнопки» й чи дійсно вона не готова до експлуатації, «Главком» звернувся до директора Інституту проблем математичних машин і систем Анатолія Морозова, який є розробником і всієї системи голосування «Рада», і легендарної сенсорної кнопки.

Анатолію Олексійовичу, одним з головних приводів для протистоянь у новій Верховній Раді стало ваше дітище – система для голосування «Рада», зокрема, так звана «сенсорна кнопка», що дозволяє забезпечити особисте голосування народних депутатів. Ваші інженери змонтували її ще в 2008 році, чи зможе вона запрацювати, якщо депутати таки вирішать голосувати особисто?

Якщо депутати ухвалять рішення запустити «сенсорну кнопку» для особистого голосування, то вона одразу запрацює. Вона перебуває в нормальному стані. Можу вас запевнити, що проблем з її роботою не буде. Те, що вона чотири роки перебуває поза роботою, - зовсім не біда. Наші спеціалісти весь час перевіряють її стан, ми постійно проводимо необхідні технічні роботи.

Коли востаннє перевіряли?

Нещодавно, у нас, згідно нормативів, йде перевірка системи голосування перед кожною новою сесією Верховної Ради. Остання перевірка показала – технічний стан нормальний.

Чи є якийсь максимальний запас часу, до якого сенсорну кнопку треба запустити, щоб вона не втратила своєї технічної здатності до роботи?

Щодо «сенсорної кнопки», про таке говорити не можна. Це може чекати дуже довго. Технічно особисте голосування можна запустити в будь-який момент, головне, аби прийняли політичне рішення. Є велике питання до всієї системи голосування «Рада», яка працює вже понад 13 років. Є необхідність міняти всю систему.

Часто можна почути нарікання депутатів, що ця сенсорна кнопка може бути шкідливою для здоров’я. Чи це так?

Це нісенітниця. Хай вони в такому разі повикидають своє мобільні телефони та планшети. Там ті самі сенсорні екрани, у наших депутатів же найкращі телефони!

Новий спікер Верховної Ради Володимир Рибак напередодні початку роботи нового скликання сказав, що «сенсорну кнопку» для особистого голосування не можна запустити через те, що вона не сертифікована й на неї не має необхідної документації. Чи це правда?

Це безглузда заява, яка не відповідає дійсності. На все обладнання, яке ставиться у Верховній Раді, є сертифікати і необхідна документація. Сертифікати і всі необхідні технічні документи для запуску «сенсорної кнопки» є. І навіть висновок санстанції. Як же без цього ми могли все змонтувати?

Ця документація є в розпорядженні керівництва парламенту, яке дозволяє собі подібні заяви?

Ці документи точно є в розпорядженні апарату й секретаріату Верховної Ради, ми давно все їм передали.

Ви говорите про необхідність модернізації системи «Рада». Навіщо це потрібно?

Система працює 13 років, за цей час змінилися десятки поколінь обчислювальної техніки. Тому треба не модернізація, а принципово нова система. Хоча й зараз система «Рада» за своїми можливостями одна з найкращих у світі. Проте зараз ми працюємо над тим, щоб зробити її такою, щоб ще 10 років була найкращою.

Але ж і нинішня працює не погано…

Є необхідність її заміни. Фізичні можливості елементної бази системи Рада-3, яка зараз працює, розраховані на 10 років, а вона працює 13. Ми ж не хочемо, щоб вона фізично зносилась і розвалилась. В будь-який момент щось може зламатися і не спрацювати. Коли це станеться може сказати тільки Господь Бог – або пропрацює ще 3 роки, або вийде з ладу через місяць. Але це не стосується сенсорної кнопки, а - головних елементів і вузлів системи.

Чому не відбувається заміна системи?

Не виділяється фінансування, все просто.

Але ж рік тому була інформація, що кошти нібито мають виділити…

Ініціативи були, я надсилав листа-звернення на ім’я голови Верховної Ради. Спікер зачитав його на погоджувальній нараді й було ухвалено рішення про необхідність заміни системи на нову. Очевидно, таке ж рішення має ухвалити голова нової Верховної Ради. До нього ми ще не звертались. Хай вони спочатку розберуться зі своїми політичними першочерговими проблемами, а потім ми вже піднімемо перед ними і наше питання.

Яка ціна заміни системи?

Важко сказати, це залежить від технічного завдання, яке буде покладено.

Який хоч порядок цифр – сотні тисяч, мільйони?

Можливо, порядком кількох мільйонів гривень. Але вона точно окупиться за кілька днів роботи Верховної Ради. Знаєте, я згадую першу комісію, яка була створена для організації електронної системи голосування. Тоді казали – ой, це стільки грошей коштує. За три тижні роботи системи Рада я їм сказав, що вона вже себе окупила. Вони дивувалися, як? Кажу, ви ж руками голосували 10 хвилин. Он навіть за Тимошенко в 2007 році півтори години руками голосували. А в системі Рада голосують 10 секунд. Ось вам і економія часу на кожному голосуванні. Порахуйте, скільки коштує година роботи парламенту і помножте на економію.

Чим нова система буде якісно відрізнятись від нині працюючої?

Вона буде зовсім іншою. Там буде передбачене повне інформаційне обслуговування депутата, доступ до мережі Інтернет, не треба буде паперу і паперових версій законів при розгляді документів в сесійній залі. Буде передбачено багато корисних додаткових функцій. Ви згадували про економію – так порахуйте економію на папері. Ефект буде дуже великим. Депутату не потрібні будуть ноутбуки та планшети з Інтернет – все це буде забезпечувати система Рада.

До речі, скільки коштує обслуговування системи Рада в рік?

Близько 80 тисяч гривень.

Відчуваєте якийсь політичний щодо свої роботи, зокрема в ситуації з сенсорною кнопкою?

В цій ситуації два нюанси: політичний та технічний. Звісно, коли з’являються якісь проблеми в парламенті, звинувачують систему. За 20 років роботи системи жодна комісія так і не довела, щоб система Рада була винна в якісь ситуації. Ми стоїмо осторонь всіх політичних перипетій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: