Андрій Іллєнко Народний депутат України 7, 8 скликань

Україні варто активніше співпрацювати з країнами, готовими до активних антиросійських дій

Повітряний удар США, Франції та Великобританії по Сирії

Кілька суб'єктивних думок з приводу удару США, Британії та Франції по Сирії

1. Захід почав оговтуватись від стратегічної атрофії, але не варто очікувати переходу до надто активних кроків. Дії будуть точковими та локальними. Принаймні поки що. 

2. В рамках умовного Заходу визначилась коаліція країн, готових реально діяти проти Москви та її саталетів. Очікувано, ядром цієї коаліції є США та Велика Британія. Франція приєдналася, але це скоріше ситуативна акція, викликана бажанням Макрона повернути Парижу статус великого геополітичного гравця. Сирія - колишня французька підмандатна територія і Франція традиційно занурена в сирійський контекст. Німеччина очікувано лишилась осторонь.

3. Сьогоднішня ситуація кардинально відмінна від Холодної війни тим, що основну роль грають не великі блоки, а окремі держави та їх ситуативні коаліції. НАТО виконує функцію стратегічного стримування, а не інструменту для оперативних дій. Всі ключові рішення ухвалюють керівники окремих держав, а не наддержавні інституції.

4. Нам треба почати значно активніше діяти задля налагодження прямої співпраці з державами, готовими до активних протимосковських дій, перш за все з США і Великою Британією. Великі міжнародні інституції стають все більш декоративними, тому треба перш за все працювати з реальними гравцями-державами. 

Якнайшвидше витягувати себе із в'язкого болота нормандських форматів і пропонувати реальні механізми геополітичного стримування РФ. 

Очевидно, що нинішня олігархічна владна верхівка до цього не здатна за визначенням. Тому запорука успішної зовнішньої політики - сильна, патріотична влада всередині держави.
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: