Дмитро Білоцерковець Народний депутат України 8-го скликання

Як Україні подолати проблему пов'язану з утилізацією сміття

Ледве не щодня зявляються новини про те, що в місті «Х» планують будувати переробний завод. Однак сміття як вивозили на сміттєзвалища, так і вивозять

За останні два роки ми довідалися про сміття більше, ніж за все своє життя

Куди його вивозять, скільки легальних та нелегальних сміттєзвалищ, як Швеція закуповує сусідське сміття, а у центрі Відня стоїть сміттєспалювальний завод. В Україні майже не залишилося людини, яка б не чула про проблему з відходами. Але крім того, що ми про це говоримо – нічого більше не відбувається. Переробні заводи не будуються, а сміття на звалищах та полігонах стає все більше.

Місцеві громади, які б мали вирішити проблему утилізації сміття, відійти від його захороння на звалищах і створити умови для появи сучасних сміттєпереробних заводів - позваблені необхідних повноважень. При цьому інвестори цікавляться будівництвом в Україні. Ледве нещодня зявляються новини про те, що в місті «Х» планують будувати переробний завод, про що підписано меморандум про співпрацю. Однак сміття як вивозили на сміттєзвалища, так і вивозять.

Чому так відбувається? Чого ж не вистачає органам місцевого самоврядування? Двух речей:

  • можливості гарантувати обсяги поставки твердих побутових відходів на сміттєпереробний завод інвестору
  • можливості гарантувати сміттєпереробному заводу оплату за його послуги

Ці дві прості на перший погляд речі можна забезпечити лише через врегулювання на всеукраїнському рівні. І у Верховній Раді є готові рішення. Вже більше року в стінах парламенту лежить готовий пакет екологічних законопроектів про переробку відходів, який би міг допомогти громадам вирішити проблеми з накопиченням відходів і запустити нарешті переробку. Його прийняття стимулюватиме створення нової галузі – галузі переробки відходів, будівництво сучасних сміттєпереробних заводів, очищення країни від звалищ, впровадження сортування відходів, стимулювання екодизайну упаковки і товарів та багато інших позитивних зрушень.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: