Дмитро Білоцерковець Народний депутат України 8-го скликання

В Україні виявили систему легалізації наркотичних засобів

Недобросовісні лікарі за гроші виписують рецепти на отримання нарковмісних ліків
ілюстрація з відкритих джерел

У Києві катастрофічно зросла кількість видачі рецептурних бланків на метадон приватними закладами

Останнім часом кияни систематично скаржаться на великі скупчення наркозалежних осіб, які за спеціальними рецептами ф-3 купують нарковмісні ліки, зокрема, метадон.

Якщо говорити мовою цифр, то з 2018 року по 2020-й в Києві відбулося збільшення на 315% обсягу замовлених приватними закладами охорони здоров’я та приватно практикуючими лікарями-наркологами та психіатрами рецептурних бланків ф-3, у тому числі за рахунок призначення лікарського засобу метадон наркозалежним особам.

Виходячи з цього, є достатньо підстав вважати, що певні недобросовісні лікарі виписують рецепти ф-3 на отримання нарковмісних ліків за грошову винагороду у формі оплати за прийом лікаря без встановлення відповідного діагнозу, оцінки та контролю стану пацієнта.

До того ж, через відсутність єдиного електронного реєстру відповідних пацієнтів одна особа має можливість «лікуватись» одночасно у декількох лікарів та одночасно отримувати у них рецепти ф-3 на отримання нарковмісних ліків. Це призводить до поширення наркоманії в Києві та в Україні в цілому.

Аби виправити цю ситуацію, треба терміново затвердити Стратегію державної політики щодо обігу наркотиків на найближчі роки. У Стратегії необхідно:

  • передбачити конкретні заходи, спрямовані на боротьбу з наркоманією та план їх реалізації
  • провести позапланові перевірки дотримання ліцензійних умов закладами охорони здоров’я та приватно практикуючими лікарями-наркологами та психіатрами, які здійснюють свою діяльність на території Києва і виписують пацієнтам рецепти ф-3
  • розробити та прийняти законодавчі зміни щодо посилення державного контролю у сфері легального обігу наркотичних засобів.
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: