Чому не можна розкидатися терміном «геноцид» наліво і направо

Неуки із плакатом про геноцид дітей біля ради

Класичний геноцид: Голодомор 1932-33, коли на корню нищили активне самозайняте село

Бісить, коли терміном «геноцид» розкидаються наліво і направо. Тарифний, дитячий та інший триндьож...

Отже, «геноцид» — цілеспрямовані дії з метою знищення повністю або частково окремих груп населення чи цілих народів за національними, етнічними, расовими, корисними або релігійними мотивами. 

Прояви «геноциду» це: 1) вбивство членів груп, 2) тяжкі тілесні на психічні ушкодження, 3) унеможливлення народження дітей у групі, 4) насильницьке відлучення дітей від батьків і передача іншим групам.

Класичні геноциди: Голодомор 1932-33, коли на корню нищили активне самозайняте село. Без цих чисток більшовики і колгоспи ніколи би не закріпилися в українській провінції. Село до першоі чверті ХХ століття було офігенєннє: без пиятики, депресухи і тотальної забитості. Мій прапрадід священникував у селі на 14 тисяч населення — зараз там лишилося до 100 древніх бабушок і руїна церкви. Після чисток і експериментів радянщини.

Власне тому у 1930 році, коли замайоріли загрози селянського бунту, Сталін писав наступне до Кагановича про майбутній голодомор:

«Якщо не візьмемось нині за виправлення становища в Україні, Україну можемо втратити… Поставити собі за мету перетворити Україну у найкоротший термін на справжню фортецю СРСР; на справжню зразкову республіку. Грошей на це не шкодувати».

Світові приклади геноциду.

Геноцид в Руанді, коли хуту зарізали мачете до мільйона тутсі, політика «Украдене покоління» в Австралії, коли із початку 1900 до 1970 урядовці вилучали дітей у аборигенів і віддавали їх у білі родини, щоб «зробити їх життя кращим». Лише у 2008 уряд приніс офіційні вибачення.
Холокост, коли в концтаборах і гоніннях загинуло 5-6 мільйонів людей. Маленька деталь, якщо число загиблих в концтаборах Третього рейху, більш менш досліджене, скільки євреєв загинуло на території СРСР невідомо, адже усіх вписували у «совєтські гражданє».

Етнічна чистка мусульман і сербів в Сребрениці. Жертв геноциду ґвалтували, убивали і спалювали.

Червоні кхмери у Камбоджі, які експерементували із комунами. Жертви — до 3 мільйонів.
Людей розстрілювали, забивали, рубали голови кирками та мотиками, топили у воді, душили пластиковими пакетами; маленьких дітей вішали на деревах. Як катів та вбивць кхмери часто використовували неповнолітніх підлітків. Значна частина померлих загинула також внаслідок голодомору та хвороб.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: