Павло Фельгенгауер Російський журналіст, незалежний військовий оглядач

Випередити Росію: навіщо в Європу кличуть американських військових

Про базу США в Польщі

Польща веде з США переговори про створення на польській території військової бази, яка, ймовірно, отримає назву «Форт Трамп». 

Американська військова база потрібна Польщі, щоб не покладатися тільки на висування військ – план, затверджений влітку під час саміту в Брюсселі. Зовсім скоро в Брюсселі міністри оборони країн НАТО перетворюватимуть на повну реальність цей план «30+30+30+30», згідно з яким 30 батальйонів, 30 бойових кораблів, 30 ескадрилей за 30 днів повинні висунутися. Але проблема в 30 днях…

Звичайно, ескадрильї можуть прилетіти швидше, а ось батальйони – навряд чи. Вони не тільки американські – там різні є. 30 батальйонів – це приблизно чотири дивізії. Щоб не покладатися тільки на плани висунення, які, зрозуміло, у західних союзників будуть повільніші, ніж у Росії, добре б мати якісь серйозні сили недалеко від лінії протистояння. Як за часів Холодної війни, коли два найпотужніші угруповання – російське побільше, американське поменше, але теж дуже значне – стояли в районі проходу Фульда.

Поляки збираються самі розгортати дивізію десь на Сході Польщі, тому що вони успадкували від радянського часу структуру збройних сил, орієнтовану на війну на заході. Поки там, на сході, на Бузі, досить пустувато. Зараз, коли відбувається інституціоналізація протистояння в Європі, напевно, буде намічатися і якесь пряме протистояння, як у часи першої холодної війни.

Напевно, якусь свою дивізію поляки зберуть. Бронетанкову, мабуть. А ось чи розмістять американці або німці цілу дивізію в Польщі – для мене питання поки відкрите. Повне розміщення – це відмова від Хартії Росія-НАТО про те, що не буде постійного розміщення. Зараз ті сили, які висунули з 2014 року на східний фланг НАТО, формально носять тимчасовий характер, тому що йде ротація раз на рік. Тобто хартію поки формально не порушено. Коли її буде порушено – це вже трошки інша справа.

Тобто відбувається інституціоналізація існуючого протистояння – що воно носитиме не тимчасовий, а постійний характер. Звичайно, краще мати якісь передові сили, а не покладатися тільки на мобілізацію і висунення. Розміщення має бути ближче до лінії фронту, тому що зараз пропускна спроможність європейських доріг обмежена, тим більше там постійно є цивільний транспорт, який ще незрозуміло, чи поступатиметься дорогою військовим.

А назва бази обґрунтована бажанням, щоб ідея сподобалася Трампу і він дав згоду. У Польщі вважають, що Трамп – ідіот, якому треба прямо лестити. Ідіот він чи ні, я не знаю, але те, що йому треба лестити, не соромлячись, це точно.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: