Ігор Попов Експерт з політичних питань Українського інституту майбутнього

Вступ в ЄС. Не робімо з цього фетиш

Важливий політичний сигнал для України, який вона заслужила і завоювала

Європа розглядає варіанти ввічливої відмови

23-24 червня у Брюсселі відбудеться засідання Ради ЄС, у порядку денному якого розгляд заявки України на отримання статусу кандидата в члени ЄС. Проте, сигнал щодо можливого рішення ми отримаємо ще раніше, у звіті Єврокомісії з оцінкою цього питання. На жаль, у Європі розглядаються варіанти того, як надати ввічливу відмову – типу оголосити про «відкриті двері» і статус «потенційного кандидата». Таке формулювання отримали Косово та Боснія-і-Герцеговина, і це насправді ні про що. Так само як і можливе створення «клубу друзів Євросоюзу».

З іншого боку, Туреччина отримала статус кандидата в члени ЄС у 1999 році, з 2005 почалися «переговори про вступ», і так і забуксували. Тому фетишизувати саме рішення про кандидатство не варто. Це важливий політичний сигнал, і Україна його заслужила і завоювала. Але євроінтеграція має проходити у формі конкретних рішень без прив’язки до політичного статусу, і це вже робиться.

Єврокомісія на рік скасувала всі мита і тарифні бар’єри для українського експорту, і це треба буде продовжувати.

Україна приєднана до європейської енергомережі.

Українські біженці отримали статуси тимчасового захисту, з доступом до соціального захисту, навчання і ринку праці.

Мінцифра подала заявку на підключення українських мобільних операторів до безкоштовного роумінгу по ЄС.

На порядку денному може стояти питання полегшеного доступу українського бізнесу до кредитних програм у країнах ЄС, після підвищення облікової ставки до 25% в Україні бізнес страждає від дорогих ресурсів.

Доступ держави до структурних фондів ЄС є важливим, але в разі запуску «плану Маршала» ми можемо отримати ще більші ресурси на відбудову.

Тому боротися за статус кандидата треба, але конкретні секторальні рішення прагматично ще більш важливі.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: