Леонід Косаківський колишній мер Києва

Ось так втрачається слава нашої держави

Як уже писалося, вчені зафіксували гравітаційні хвилі.

Як уже писалося, вчені зафіксували гравітаційні хвилі.

На цей проект було витрачено 620 млн дол. США. Довгі роки гроші виділяли без будь-якої впевненості, що ці вкладення коли-небудь окупляться. Більш того, шанс, що вченим вдасться зловити гравітаційні хвилі, був незначним, але тим не менше рік за роком фінансування продовжували. І, як виявилося, не дарма: як це часто буває в науці, завдяки «марним» вкладенням було скоєно відкриття, яке змінило наше уявлення про Всесвіт.

Може хоч цей приклад змінить ставлення нашої влади до вітчизняних науковців, змусить її припинити розмови про те, що в Україні, начебто, на науку марнуються величезні кошти? А також висувати абсурдні вимоги до науковців негайних практичних впроваджень, переведення наукової сфери на більш практичний прикладний рівень. І це потрібно. Але фундаментальна наука скрізь потребує часу, гарного фінансування, тоді можна в перспективі розраховувати на якісь «проривні» результати в дослідженнях, а згодом, і віддачу.

А що ми маємо у нас? Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» на фінансування НАН України були затверджені видатки обсягом лише 2 млрд. 54,2 млн. грн., що на 725,0 млн. грн. менше від її мінімально необхідних потреб та навіть на 284,8 млн. грн. менше від фінансування 2015 року. Цих коштів зі скрипом вистачає лише на виплату злиденної, за світовими мірками, зарплатні й утриманням (украй недостатнім) будівель наукових установ, які нерідко навіть не опалюються, а люди в них з-за холоду працюють у верхньому одязі. Усе. На інше грошей немає. Про обладнання, реактиви тощо навіть і мови немає.

Зараз в наукових установах іде тотальне скорочення, переведення на 50% - 80% від ставки, роботу лише кілька днів на тиждень. Про зарплату депутатів та поліцейських, на яку, нібито їм прожити не можна, ніхто з науковців і не мріє.

Ось так втрачається слава нашої держави, як провідного наукового центру світового рівня, досягненнями вчених якої та піонерськими розробками й винаходами ми ще нещодавно пишалися. Одне з небагатьох, що складало нашу гордість, ми знищуємо.

Якісь дивні у нас пріоритети. «Реформи», одначе…

Источник: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: