Запропонований міністерством енергобаланс загрожує новим Чорнобилем - представник НАЕК «Енергоатом»

Запропонований міністерством енергобаланс загрожує новим Чорнобилем - представник НАЕК «Енергоатом»
«Збільшення виробництва атомної електроенергії на 700  млн кВтг може привести дуже негативних наслідків. Я, як учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, хочу сказати, що коли в Радянському Союзі так працювали, це спричинило Чор

«Збільшення частки атомної генерації на 700 млн кВтг можливо тільки у разі зупинки ремонтної кампанії на атомних станціях, що несе значні ризики», - наголосила експерт

НАЕК «Енергоатом» вважає необґрунтованим новий «Енергетичний баланс», що запропонувало Міністерство енергетики та вугільної промисловості. Про це заявила директор з інвестицій та перспективного розвитку НАЕК «Енергоатом» Тетяна Амосова, в НКРЕКП під час обговорення тарифів компанії на 2019 рік.

 За словами Амосової, в новому «Енергетичному балансі» частка атомної генерації на наступний рік збільшили на 700 млн кВтг.

«Таке істотне збільшення частки атомної генерації можливо тільки в разі зупинки ремонтної кампанії на атомних станціях, що несе значні ризики», - наголосила ексепрт.

«Ця позиція міністерства необґрунтована. Вона буде безпосередньо впливати на безпеку експлуатації наших електростанцій. Ми не можемо погодитися з цією позицією міністра. Вона незаконна. Ми будемо її оскаржувати», - заявила директор з інвестицій та перспективного розвитку НАЕК «Енергоатом».

«Це може привести до дуже і дуже негативних наслідків. Я, як учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, хочу сказати, що коли в Радянському Союзі так працювали, це спричинило Чорнобильську катастрофу», - зазначила експерт.

«Введення в дію бризкальних басейнів в кінці наступного року дало б в 2020 році плюс 700 000 000 кіловат-годин. І ми б з цим погодилися абсолютно. Але просто додаванням кіловат-годин до нашого вироблення, не є обґрунтованим. Ми свою позицію опублікували. Ми звернулися до міністра. Ми надали офіційну нашу позицію до вас (НКТРЕКП, - ред.) », - підкреслила Амосова.

Нагадаємо, за даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, у прогнозний баланс електроенергії Об’єднаної енергетичної системи (ОЕС) України на 2019 рік будуть внесені радикальні зміни. На відміну від затвердженого 28 вересня 2018 року енергобалансу, нова редакція документа передбачає різке збільшення виробництва атомної і гідроелектроенергії. У свою чергу, частка теплової та «зелено»" електроенергії буде зменшена.

Згідно оновленого прогнозного балансу НАЕК «Енергоатом» повинен виробити на 700 млн кВт-год більше раніше затвердженого плану (зростання з 83045 до 83745 млн квт-година). Передбачається, що ПрАТ «Укргідроенерго» збільшить виробництво електроенергії з 8900 до 9600 млн квт-година.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: