Александр Охрименко Президент Украинского аналитического центра

Влада зацікавлена, щоб люди тримали заощадження не в доларах, а в монетах

З формальної точки зору, Міністерство фінансів має право вводити податок на продаж валюти тому, що всі операції по продажу цінних паперів обкладаються податком.

З формальної точки зору, Міністерство фінансів має право вводити податок на продаж валюти тому, що всі операції по продажу цінних паперів обкладаються податком. На сьогоднішній день, купуючи цінні папери ви платите податок 15%, а якщо ви купуєте-продаєте валюту, то податків нема. Дивно, що так пізно про це згадали. З іншої точки зору, я можу припустити, що Нацбанк і Мінфін зацікавлені, щоб люди тримали заощадження не в доларах, а в інвестиційних монетах. Цим податком хочуть переорієнтувати гроші населення з доларів в інвестиційні монети, щоб менше залежати від курсу долара. Вийде так, що долари це зовнішня торгівля, це платіжний баланс, а збереження населення більше матиме відношення до цих монет. Якщо податок буде і на цінні папери, і на валютні операції, це означає, що зрівняються умови для інвестування тому, що зараз є певна дискримінація.

Якщо внесуть законопроект, люди почнуть масово міняти валюту на гривню, щоб не платити податок, частина населення розмістить гроші на депозити, на скільки мені відомо, депозити не будуть підпадати під податок. Що стосується тіньової економіки і валюти, яка там обертається, думаю, що там нічого не поміняється, вона живе своїм життям і буде жити автономно: зі своїм курсом, зі своєю валютою, зі своєю гривнею. Що стосується населення, я думаю, що населення дійсно поміняє валюту на гривню, частина, можливо, дійсно купить золоті злитки.

В інших країнах ситуація дещо інакша, там дохід, який формується за рахунок курсової різниці підпадає під оподаткування. Ми повинні розуміти, що німці ніколи з таким азартом не купують долари. Хоча, якщо вони здійснюють конверсійні операції, ця різниця завжди оподатковується на загальних підставах.

Поки нема законопроекту, не можна певно сказати, хто з цього матиме користь. Якщо це запрацює, є така імовірність, що люди менше переживатимуть за курс долара. Це було б цілком доречно, оскільки наша доларизація шкодить як населенню, так і економіці в цілому. Ми дуже сильно прив’язані до чужої валюти і така паніка створює для всіх проблеми.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: