Олександр Кочетков Аналітик, політтехнолог

Чи треба мовчати про контрнаступ?

На фронті продовжуються інтенсивні бої
фото: ЗСУ

Цензура необхідна лише в помірних дозах

Влада вимагає від українського суспільства мораторію на неофіційну інформацію про контрнаступальну операцію на півдні України. Українське суспільство на диво дисципліновано припинило будь-які самостійні публікації про бойові дії. Навіть телеграм-канали припинили.

Хоча мотивація такого мораторію виглядає сумнівною. Тому що переміщення наших військ ворог оцінює за супутниковими даними. Так, для ворога важлива інформація про наші замасковані склади, дислокацію техніки і живу силу. Але така інформація – це допомога агресору, її заборонено розповсюджувати апріорі, незалежно від того, йде наш наступ чи ні.

Цілком очевидно, що закликом до мораторію наша влада просто постаралася уникнути критики в тому випадку, якщо наступ виявиться не настільки успішним, як очікують українці.

Але в такому разі можна йти далі. Адже, наприклад, розголошення зайвої інформації шкодить НАБУ у розслідуванні цинічного мародерства у Запоріжжі. Може, й цю інформацію слід засекретити до закінчення війни? Чи взагалі назавжди?

А як щодо підготовки до зими? Адже у цьому питанні повно чутливої ​​та негативної для українців інформації. То що, під гриф «таємно» її?

І так далі.

Зрештою, ризикуємо отримати сумнівний конструкт: замість об'єктивної інформації заклик – вірте ЗСУ, НАБУ, ДБР, ВП, КМ, ВР, ОВА та іншим органам влади. І все буде добре. Для влади, зрозуміло. Конструкт надто схожий на те, що вже запровадили в недоімперії.

До речі, українська контрнаступальна операція триває вже другий тиждень. Скоро все одно доведеться робити проміжні висновки про її перебіг, подобається це владі чи ні. У тому числі, наскільки виправданою вона є з огляду військової та ресурсної підготовленості, а скільки там волюнтаристської політичної складової.

Все одно прорвемося і переможемо!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: