Олександр Палій Політолог

Як реагувати на істероїдних політиків

Саакашвілі проривається в Україну
Фото: EPA/UPG

На прикладі істероїдних політиків (Саакашвілі, Тимошенко, Ляшка тощо) українці мають чудовий шанс швидко і відносно дешево осягнути важливу істину – той, хто кричить, майже напевно не має рації, істерика не є ознакою правди, а мова правди тиха і проста.

Щоб зрозуміти цю просту істину, деякі народи платили мільйонами життів.

Отже, що говорить наука про істериків – людей, які заражають натовп наївних негативними емоціями собі на потіху?

«Людина в істериці поводиться так, немов втратила розум, знепритомніла і не може собою управляти. Це – не зовсім правда. Істерика – особливе мистецтво, майстри істерики дійсно вміють вводити себе в цей стан, коли дії вчиняються практично безконтрольно, але насправді в будь-який істериці свідомий контроль присутній завжди.

Зазвичай за істерикою стоїть необґрунтоване бажання, на якому людина наполягає скандальним чином, порушуючи формат: кричить, привертає загальну увагу, б’є посуд. Тиха істерика – закочування очей, демонстрація повної безпорадності, нестримний стогін або ридання.

Істерики – частіше жіноча поведінка, але це швидше результат виховання: дівчаткам частіше дозволяють плач і капризи. Якщо чоловік дозволяє собі впасти в істерику, це не зовсім чоловік, в ньому прослизають інфантильні риси.

Істерик лізе в центр будь-якої компанії і буває засмучений і ображений, якщо в центрі виявляється хтось інший. Щоб бути поміченим, він голосно і красиво говорить, любить картинні пози, одягається модно – або, навпаки, демонстративно недбало. Якщо в близьких йому колах пішло захоплення хіпі, він буде перший хіпі, якщо в моді йога, він йог, і вам про це обов’язково розповість.

Якщо істериком захопилися і йому повірили, він може стати і лідером, але зазвичай ненадовго, тому що на словах він сильніший, ніж у ділі.

З істериком легко домовитися, він легкий на підйом, але не обов’язковий: багато обіцяє, мало виконує.

Він перший, хто буде говорити про Відповідальність та Совість, проте потім, на ділі, все якось природно забувається. У важкій, небезпечній ситуації він може і злякатися, і зрадити, але дуже тихо і непомітно.

Якщо компанія від нього відвертається, він говорить, що розчарувався в цих людях і шукає нових глядачів. Для нього дійсно нескладно поміняти і друзів, і роботу, хоча б тому, що він ні до кого сильно не прив’язується і всередині добре захищений.

Істерики частіше влаштовуються тоді, коли є глядачі і є вигода. Саме тому, в якій би моторошній істериці не була людина, коли зникає вигода, змінюється публіка і ситуація стає з істерикою несумісна – як тільки це людина помітить, його істерика припиняється практично одразу.

Як реагувати на істерику?

Істерика – типова маніпуляція. Той, хто влаштовує істерику, розраховує на те, що до неї не залишаться байдужими. А саме, чи то навколишнім стане шкода його, то чи не захочеться чути такий різкий крик, чи то буде незручно бути учасником такої дикої вистави перед оточуючими.

Отже, не вірте емоціям істероїдів: через кілька хвилин вони не повірять їм самі.
Не турбуйтеся, що їхні страждання такі глибокі: істероїди переносять душевний біль легше за всіх.
Істероїди необов’язкові: то, що вони вам пообіцяли, легко забудуть через хвилину.
Істероїди боягузливі, їх легко налякати.
Істероїди можуть бути сміливцями, якщо поруч люди і є можливість себе показати. На миру і смерть красна – це про них.

Що робити конкретно?

Не влаштовуйте істерику у відповідь на істерику – різкі емоції у відповідь тільки розбурхують того, хто починає істерику. Пропозиція заспокоїтися зазвичай не допомагає.

Краще діє:

Повний байдужий спокій. Коли у істерики немає співчуваючих, включених в спектакль глядачів, вона швидше проходить. Якщо можна почекати – просто чекайте. Дуже довго кричати – у істерика здоров’я не вистачить, заспокоїться.
Поки істерика не розкрутилася – спокійне повторення питання «Що ти хочеш?», пропозиція сформулювати завдання істерики.
Різкий фізичний вплив: ляпас або відро води. Приводить до тями». Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2017/09/12/yak_reaguvaty_na_isteroidnyh_politykiv_1165871

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: