Віктор Пинзеник Економіст

Скільки ще падатиме гривня

Минуло трохи більше року з моменту другого етапу девальвації національної валюти.

Минуло трохи більше року з моменту другого етапу девальвації національної валюти. Перший пройшов у 2014 році, коли обмінний курс долара зріс із 8 до 15,6 грн. (грудень 2013 і 2014 років відповідно) і до 23,4 у 2015 році (грудень). "Що чекає на гривню у подальшому, які виклики стоять перед нею і що впливатиме на її поведінку?", - пише Віктор Пинзеник у виданні "Лівий берег".

-- Українські девальваційні шоки

Країна не вперше переживає падіння обмінного курсу національної валюти. Та в нас це ніколи не було процесом, а майже завжди було шоковою, різкою зміною, стресом для економіки, для людей.

Не всі пам’ятають, що гривня народилася з обмінним курсом 1,89 грн. за долар США. Цей курс тримався стабільним упродовж двох років. Перше серйозне випробування трапилося в 1998-1999, коли курс долара зріс у 2,7 рази (з 1,9 до 5,1 грн.).

На п’ятигривневій відмітці курс долара протримався майже 8 років, після чого він знову зріс на 60% (до 8 гривень). Зараз ми переживаємо третю шокову девальвацію, що розтягнулася на два роки і пройшла у два етапи, "порадувавши" нас на завершення минулого року курсом у 23,4 гривень за долар (зростання за 2 роки майже втричі).

Источник: Обозреватель

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: