Віктор Пинзеник Економіст

Якою насправді є собівартість видобутку українського газу?

У Нафтогазі не знають, що капітальні вкладення враховуються через інструмент амортизації?

Прочитав повідомлення Нафтогазу про собівартість видобутку українського газу і не можу збагнути, звідки її взяли. Виявляється, вона сягає 250 доларів за 1000 м³ газу. І це без урахування податків та витрат на транспортування. 

Та секрет прихований в унікальній «нафтогазівській» методології підрахунку собівартості. Виявляється, що в розрахунок включено капітальні витрати, які здійснюються один раз і пов'язані з усім обсягом видобутку газу внаслідок цих капітальних вкладень. У Нафтогазі не знають, що капітальні вкладення враховуються через інструмент амортизації? І щороку це тільки частина, а не весь обсяг вкладень. Бо за їхньою логікою, в ціну перевезення пасажирів у таксі треба було б включати вартість придбання авто.

Для уникнення маніпуляцій іншого роду я не стану озвучувати мої оцінки собівартості видобутку українського газу. Скажу лише - нічого спільного з наведеними даними вони не мають. Далеко не мають!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: