Марина Ставнійчук Заслужений юрист України, кандидат юридичних наук

Нова Конституція

Україна дала світу першу європейську конституцію – «Пакти й Конституції» Пилипа Орлика.

Україна дала світу першу європейську конституцію – «Пакти й Конституції» Пилипа Орлика. Ця історико-правова пам’ятка на десятки років випередила розвиток американської і західноєвропейської правової думки, заклавши дійсно демократичне підґрунтя в процесі українського державотворення.

Нині через більш як триста років вдячне українство віддало належну шану видатній постаті Пилипа Орлика, пам’ятник якому 24 червня 2011 року відкрито у м. Києві.

Починаючи з Конституції Пилипа Орлика, шлях українського конституцієтворення складний і тернистий. Бо ця Конституція створювалась у засланні і для держави, якої фактично не існувало. Геніальний Пантелеймон Куліш писав, нехай знають на всім світі, як ми погибали і, гинучи, свою правду кров’ю записали.

Справжній ренесанс українського конституціоналізму пов’язаний з прийняттям чинної Конституції України 28 червня 1996 року. Ця Конституція є однією з наймолодших серед конституцій третьої хвилі європейського конституціоналізму.

До речі, Україна одна з не багатьох держав на теренах колишнього Радянського Союзу, Конституція якої прийнята у парламентський спосіб, що відповідає усталеній європейській практиці.

Святкуючи 15-у річницю прийняття Основного Закону, з величезною повагою віддаємо шану світлій пам’яті «батьків Конституції» М.Сироти, Л.Юзькова, І.Бутка, В.Погорілка, В.Авер’янова. Многіє літа і наснаги В.Тацію, Ю.Шемчушенку, М.Козюбрі. М.Мартиненку і багатьом іншим, хто був долучений до творення Конституції України.

Варто згадати і про Президентів України, парламентарів, які приймали цю Конституцію України.

У теорії конституційного права конституція розглядається, зокрема, як система цінностей, доктрин, принципів, що лежать в основі функціонування суспільства і держави. З іншого боку, це основний закон, яким держава повинна прив’язувати «себе до щогли», щоб не бути «спокушеною або спотвореною недовготривалими вигодами й пристрастями». Очевидним є те, що питання конституції, її змісту, сутності, порядку прийняття і внесення змін ніколи не можуть бути «питанням звичайної політики».

Сьогодні, коли в Україні Главою держави зініційовано модернізацію всієї країни, людина, її права і свободи, гарантії їх здійснення, мають знаходиться в центрі новітнього конституційного процесу попри всі складності й виклики глобалізації світу і власне українських питань. Це запорука нашого подальшого сталого розвитку.

Вітаючи усіх з визначним державним святом – днем Конституції України, бажаю всім нам, щоби в нашій суверенній Українській державі було досягнуто того рівня, коли поняття «фактичної і юридичної конституції» завжди були нероздільними!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: