Церковного офшору не буде

В Партії регіонів таки відмовилися від своєї нав’язливої ідеї надати Українській православній церкві Московського Патріархату податкові пільги, про що «Главком» писав раніше.

В Партії регіонів таки відмовилися від своєї нав’язливої ідеї надати Українській православній церкві Московського Патріархату податкові пільги, про що «Главком» писав раніше.

Нагадаємо, що депутати від Партії регіонів вже двічі намагалися проштовхнути церковні схеми ухилення від податків для Московського патріархату. Ще 9 грудня 2010 року регіонали Єдін та Зубець пішли напролом, і без зайвих сентиментів зареєстрували законопроект з надзвичайною промовистою назвою – Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування під час будівництва Кафедрального собору в м. Києві). Документ виявився настільки недолугим, що коли «Главком» вказав на всі можливі корупційні складові законопроекту, самі ж його автори вирішили дати заднього ходу.

А чого ж ще можна було чекати, адже регіонали пропонували дати необмежені ні в часі, ні в об’ємах можливості не сплачувати податки. Зокрема, податок на прибуток та ПДВ для всіх компаній, які будуть постачати Московському патріархату будь-які матеріали та устаткування для будівництва Кафедрального собору. Після ухвалення такого документу постачання церкві могло стати найприбутковішим бізнесом в Україні. Дійшло до того, що навіть головне науково-експертне управління Верховної Ради напряму вказало, що задум регіоналів створює корупційні схеми ухилення від уплати податків.

Коротше кажучи, нахрапом підіграти дружній церкві й бізнесу не вийшло, тож в Партії регіонів вирішили піти обхідним шляхом. Якщо відкрито надавати преференції Московському патріархату не наважились, то вирішили втюхати все це діло в абсолютно лівий законопроект. Щоб галасу було менше.

З другого заходу за церковних пільг підійшли професійніше. Цього разу за справу взявся голова парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податків та митної політики Віталій Хомутиннік. За задумом регіоналів, церковних пільг взагалі мали не помітити, а тому їх професійно заховали в «Проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення деяких норм Податкового кодексу України)» від 12 лютого 2011 року. Кому б прийшло в голову шукати сліди церкви в документі, який виправляє недоліки Податкового кодексу?

Але ми таки дочитали цей документ до кінця, і яке ж було наше здивування, коли поміж проясненнями різних податкових термінів, уточнення ставок і назв відповідальних органів, на 26 сторінці порівняльної таблиці знайшлися добре знайомі церковні пільги. Як тоді написав «Главком», порівняно з першою спробою апетити церковників і їх бізнесу стали скромнішими. Найперше, термін дії пільг обмежили в часі – до 2015 року. Дещо скоротили і їх перелік. Залишили можливість списувати 10% прибутку підприємства на церкву, а також не платити ПДВ постачальникам церкві всього спектру будівельної (і не тільки) продукції. Зважаючи на масштаби будівництва Кафедрального собору УПЦ МП в Києві, об’єми податкових пільг і схем ухилення від податків були б грандіозними.

В законі були прописані податкові пільги й для інших членів Ради церков та релігійних організацій України. Хоча, вчитуючись в процедури їх надання було зрозуміло, що крім Московського патріархату їх навряд чи хтось отримає.

Проте і цього разу, коли задум створення церковного офшорну набув розголосу, в Партії регіонів знов дали заднього ходу. 29 березня Віталій Хомутиннік дещо підправив свій законопроект, подавши новий, «доопрацьований» документ. Дивним чином під час доопрацювання всі згадки про будь-які пільги для церкви зникли. І сьогодні «доопрацьований» законопроект вже голосували у сесійному залі. Ось так, Московський патріархат залишився з носом, і українським платникам податків не доведеться фінансувати будівництво грандіозного храму.

Як кажуть, Бог любить трійцю, а тому не дивно, що в Партії регіонів може зріти третя спроба підіграти улюбленій церкві. І куди вони впихнуть пільги цього разу - одному Господові й відомо.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: