Електронний міф на 10 мільярдів

Нещодавно віце-прем’єр-міністр з питань Євро-2012 неабияк порадував українських дітей

Нещодавно віце-прем’єр-міністр з питань Євро-2012 Борис Колесніков неабияк порадував українських дітей –пообіцяв, що ледь не з 2011 року кожен сирота-старшокласник отримає від держави електронну книгу iPad. При цьому він подарував одну таку книгу Віктору Януковичу, зазначивши, що в неї влізуть всі українські підручники для всіх років навчання.

«Немає жодних проблем, щоб кожна дитина-сирота з наступного, 2011-го, навчального року мала у себе в розпорядженні iPad від Президента», - додав Колесніков. Також він розповів Віктору Януковичу, що електронна книга дозволить економити державі сотні тисяч кубометрів деревини щорічно, а крім того, позбавить учнів від необхідності носити багато важких книг.

А газета близького соратника Бориса Вікторовича Рената Ахметова «Сегодня» пішла ще далі. Її журналісти написали бравадну статтю, в якій розповіли, що скоро всі підручники замінять електронними планшетами, і всі українські школярі зможуть позбавитись тяжкого вантажу паперових книг.

Більше того, «Сегодня» навіть написала, що школярі-сироти отримають в 2011 році iPADи не від кого іншого, як від Президента України.

Здавалося, прекрасна ініціатива – iPAD кожному учневі – це ж круто, справжня електронна революція! Під такими заголовками новина і пройшла по більшості ЗМІ. Але, чекайте, а де ж взяти кошти на цю прекрасну ініціативу?

В Україні зараз найдешевша модель iPAD коштує 800 доларів, а в США 499. Якщо вірити газеті «Сегодня», (а вона про Колеснікова брехню навряд чи напише), на перших порах для українських сиріт планшети будуть купувати в безпосередньо у виробника, а тому ціна їх може бути навіть трохи нижче 499 доларів за штуку. Зайдемо на сайт Міністерства освіти та науки, щоб подивитися, а скільки ж у нас дітей сиріт. Згідно з даними на початок 2008-2009 навчальний рік (привіт Табачнику, якому сьогодні навіть Азаров зробив зауваження в поганому стані міністерського сайту) в Україні в державних освітніх закладах перебуває близько 15 тисяч дітей сиріт, яких можна назвати старшокласниками.

Якщо навіть за прямими поставками планшети будуть коштувати не 499 доларів, а 450, то разом вийде не менше 6 мільйонів 750 тисяч доларів, або за нинішній курсом - 53 мільйона гривень. Ця сума навіть більша, ніж виділені кошти на всю програму «Шкільний автобус», яка мала би захистити сільські школи, що перед виборами обіцяв Янукович.

Найперше, що спадає на згадку – а де це Віктор Янукович візьме 50 мільйонів гривень, щоб роздати сиротам iPodи від свого імені, адже в його декларації такі суми не значаться? А якщо це будуть гроші платників податків, то чи має право Президент роздавати планшети від себе особисто?

Інша сторона медалі – а хто захистить дітей сиріт, якщо їм роздати по планшету, який на ринку можна буде продати за 800 доларів? В українській провінції і за сотню доларів грабують та вбивають. Як вберегти школи від сплеску крадіжок? Хто контролюватиме, чи дійсно iPAD загубиться чи поламається, чи насправді його продали на радіоринку? Хто контролюватиме роздачу такої кількості дорогих цяцьок, і де гарантія, що на дітях не наживуться не чисті на руку чиновники.

Але якщо вірити газеті «Сегодня», влада на цьому не зупиниться й через кілька років спробує забезпечити всіх школярів електронними книгами.

«Производиться электронная книга будет на базе известной мировой марки, но на украинских производственных мощностях. Где именно — сейчас решает правительств», - пишуть журналісти Ахметовської газети. Тобто, масово українських учнів будуть забезпечувати, можливо, не iPAD’ами, а просто електронними книгами відомої світової марки, виробленої на українських потужностях.

І тут ми знову звернемося до сайту Міносвіти і поцікавимося, а скільки у нас зараз школярів, тобто, скільки треба буде випустити і закупити електронних книг? Станом на 2008 рік в українських школах навчалося майже 4,5 мільйонів учнів. Тобто, щоб забезпечити їх електронними книгами, навіть якщо це будуть більш дешеві аналоги iPAD по 300 доларів, то треба буде витратити 10,5 мільярда гривень! Це при тому, що річний бюджет МОН на 2010 рік склав 15 мільярдів гривень, а бюджет Міноборони – 10 мільярдів! До того ж, на весь 2010 рік уряд виділив 107 мільйонів гривень на друк підручників для всіх освітніх закладів країни.

Якщо уряд дійсно задумав налагодити виробництво електронних книг і забезпечити ними учнів шкіл, якщо навіть знає, де взяти астрономічні суми для цього проекту, то чи думали міністри про можливості для колосальних зловживань чиновників? А про ріст злочинності в школах, крадіжки і перепродаж учнями електронних книг? Яка відповідальність буде встановлена для учня за втрату настільки цінного шкільного обладнання і хто все це контролюватиме – вчителі, зарплати яких не вистачить і на купівлю однієї електронної книги?

І наостанок. Якщо раптом Борис Колесніков серйозно займеться питанням заміни підручників електронними книжками, то хочемо звернути його увагу на те, що купувати дорогі й наворочені іPOD’и навіть для десятка тисяч школярів-сиріт не зовсім адекватно. Відкриємо таємницю, що в Україні є виробники електронних книг – не таких дорогих і крутих, як продукція Apple, але тим не менше, українські виробники вже встигли завоювати п’яту частину світового ринку електронних книг.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: