Валерій Пекар Український підприємець і громадський діяч

«Перестройку начни с себя». Зухвалий цинізм політиків

Нещодавно на одному форумі почув таку думку: як ми можемо вимагати від держави якихось змін, коли ми ще не змінилися самі?

Нещодавно на одному форумі почув таку думку: як ми можемо вимагати від держави якихось змін, коли ми ще не змінилися самі?

На перший погляд, слушна думка.

Але мене не відпускає дежа вю. Таке я вже чув.

На початку горбачовської «перестройки» була фраза, мільйони разів тиражована всіма медіа: «Перестройку начни с себя». Начебто правильно. Але ці слова повторювалися знову і знову, щоб закріпити в суспільній свідомості: годі очікувати від системи змін, бо люди ще не змінилися. Це найкраще виправдання для чиновників і політиків, щоб нічого не робити. Мовляв, все марно, адже люди ще не готові.

Саме таке підґрунтя, прихований сенс нинішніх аналогічних виправдань.

Засаднича помилка полягає в тому, що соціальні інституції (з державою включно) начебто мають такий саме рівень, як пересічний громадянин. Насправді соціальні інституції створюють не пересічні громадяни, а еліти, які повинні мати вищий рівень розвитку, ніж середній по суспільству (інакше суспільство не розвиватиметься, а деґрадуватиме, ми й таке бачили). Соціальні інституції - це м'язи суспільства, якими воно рухається. І вони мають бути на чолі змін, випереджати середню масу. Всі приклади позитивних трансформацій у світі - саме такі.

Тому, коли я чую від політиків, що люди ще не такі, тому годі очікувати змін, - я вважаю це зухвалим цинізмом.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: