Валерій Пекар Український підприємець і громадський діяч

Проста механіка міжнародних відносин, або як стати країною з великої літери

Про європейську політику України

Про європейську політику України, пост номер 2 (попередній, кому цікаво, тут ).

Вперше за півроку виїхав за кордон. І відчув щось незвичне.

Раніше я був представником нації-невдахи, що хотіла, як краще, але якось воно не виходило. (Не бийте мене за такі слова: якщо ви самі ніколи не відчували такого, значить, вам не доводилося відповідати на жорсткі питання європейської авдиторії.) Головна теза наша завжди була: Україна - не Росія. Замало, щоб вважатися Країною з великої літери.

Вперше відчув себе в абсолютно іншому стані. Я представник гордої нації-переможця, що скинула диктатуру та успішно протистоїть хижій агресії імперського сусіди. Нації, якої трохи побоюються: чого ще від них чекати? Як це могло статися під нашим носом? Хто всі ці люди? Де вони були раніше?

Так народжуються легенди, які потім впливають на дипломатичну вагу, процентну ставку, туристичні потоки і маркетингові успіхи.

Нам треба бути сильними. У військовому, промисловому, культурному і духовному вимірі. Слабких люблять так, як люблять кошенят: можна погладити, коли є час і бажання. Сильних поважають так, як поважають партнерів: є свій інтерес, і є інтерес партнера, їх треба узгоджувати.

Така проста механіка міжнародних відносин. Realpolitik, кажете?

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: