Віталій Журавський Доктор юридичних наук, професор

Про зарплати в Україні: урядовцям треба спробувати пожити на мінімалку

Зарплата в Україні

Левова частина доходів наших громадян витрачається на їжу та комуналку

Представники влади останнім часом все більше почали говорити про суттєве підвищення зарплат в Україні, що свідчить, на їх думку, про краще забезпечення якості життя. 

Так це чи ні?

Зарплата дійсно зросла у представників силового блоку, міністрів та депутатів, а надто особливо - у керівників державних підприємств, деякі з них отримують понад мільйон гривень щомісяця.
Проте в цілому картина не оптимістична. Мінімальна зарплата в країні 3200 гривень, а середня - десь 7000 гривень. А ціни лише за чотири роки зросли у 6-7 разів.

Було б непогано запровадити хоча б один раз в рік спеціальний день уряду і його членам виділити лише 1762 гривні на місяць (затверджений владою прожитковий мінімум). Хотів би я побачити, як їм вдасться прохарчуватися за цю суму, при цьому ще й сходити в театр, кіно, скористатися безвізом тощо.

Левова частина доходів наших громадян витрачається на їжу та комуналку. Майже кожна друга українська родина не може самостійно оплатити послуги ЖКХ і змушена звертатися за субсидіями, тобто за подачками від держави. Якщо в грудні 2016 року 43,6% родин не могли самостійно оплатити послуги ЖКХ, то в грудні 2017 року - 49,2%. На субсидію держава посадила понад 7 мільйонів домогосподарств.

Загальне число трудових мігрантів з України становить за різними оцінками понад 10 мільйонів. І цей потік не зменшується.

Україна визнана однією з найбільш нещасливих країн світу (Bloomberg’s Misery за критерієми інфляції і бідності). Ми посідаємо 7 місце в топ-10 нещасливих країн світу. І останнє місце - за рівнем життя у Європі.

Однозначно зарплати наших громадян не сумісні з поняттям якості життя як ступеня задоволення матеріальних, культурних і духовних потреб людини.

Для більшості людей безвіз не має реального значення, тому що відсутні кошти для подорожей за кордон.

Є реальний рецепт підняття зарплат і поліпшення якості життя – це розвиток української економіки. ЇЇ ріст повинен становити не менше 10 % щороку протягом 10 років. Для цього треба досягти реального результату в боротьбі з корупцією, встановити мир на Донбасі, повернути неконтрольовані території Донецької і Луганської областей, залучити мільярдні інвестиції, створити нові робочі місця і зупинити масовий виїзд українців з країни в пошуках праці.

Без конституційного переформування влади – це зробити неможливо!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: