Вікторія Сюмар Народна депутатка України

Як змінився світ за півроку війни

Зустріч у Рамштайні одна з ключових подій новітньої історії
фото з відкритих джерел

Світ запустив реформу міжнародних організацій

Півроку війни. Ми прожили їх в щоденних турботах: від виживання під час бомбардувань, до постійного волонтерства і пошуку необхідного для оборони. Натомість світ за цей час змінився кардинально і вже напевно ніколи не буде як раніше.

Можна виокремити декілька ключових тенденцій, на які вплинула війна і які точно визначатимуть майбутнє:

1. Розширення НАТО та поділ світу на демократичний і автократичний. Цей поділ має практично пряму залежність з підтримкою або Росії, або України. Західній світ: англосакси та європейці (за винятком угорців) сталі значно більш об’єднані і на тлі війні видкинули дрібні суперечності, які раніше були помітні в європейський політиці, визначивши чітко ключову загрозу у росії та авторитарних режимах. США-Британія-ЄС проти Китаю-Росії-Ірану. НАТО максимально близько наблизилося до Росії, що робить подальший вступ Україні до Альянсу цілком реальним. Війна, яку починав Путін під приводом запобігти розширенню НАТО зробила це розширення неминучим.

2. Пришвидшений перехід на зелену енергетику та ставка на енергоефективність. Війна, яку почав Путін, абі показати світові його залежність від російських енергоносіїв врешті сприятиме енергонезалежності Європи. Це не простий, дорогий і болючий перехід: але він точно критично важливий для світу, де нікуди не поділася проблема зміни клімату, яка прямо залежна від вуглеводнів. Тому черговий технологічний перехід відбувається прямо на наших очах.

3. Інновації в оборонній сфері. В той час, коли Росія хаотично шукає по світу елементи для своєї зброї, які недоступні через санкції, світ ретельно вивчає цю війну і робить ставку на нові технології безконтактної війни. Я сама бачила як розробники сучасних безпілотників почали випробовування нових технологій, що роблять їх недоступними для РЕБ росіян і практично невидимими. І вони значно попереду російських орланів.

4. Дослідження космосу стануть ключовими і цілком реально, що Росію просто викинуть з цього процесу. Натомість супутники стануть ще «прозорливішими», а технології типу Stаrlink прийдуть на зміну мобільному зв’язку.

5. Війною Росія запустила процес саморозпаду. Федерація тримається на грошах від продажу ресурсів, що вже суттєво обмежені, і на силі зброї. Рівень цієї «сили» всі оцініли і не вразились. Під впливом ізоляції, технологічної відсталості та економічного занепаду, відцентрових тенденції неминучі, що може і має закінчитися повним розпадом російської імперії в перспективі кількох десятків років. Так виглядає геополітична катастрофа.

6. Світ запустив реформу міжнародних організацій, і хоч цей процес не швидкий, його результатом має стати більша ефективність міжнародних структур, що цілком відповідає глобальності викликів.

Отже, якщо Путін марив розширенням імперії, то впритул наблизився до її краху. Краху всього того, що було «його світом», за який він бореться в цій війні, насправді пришвидшуючи його кінець

І ці тенденції вже визначають майбутнє світу на тлі війни, яка все більше має ознаків третьої світової з відповідним впливом на світ.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: