Костянтин Єлісєєв Заступник глави Адміністрації Порошенка (2015 – 2019 рр.)

Після зустрічі Блінкена з Єрмаком і Кулебою: Україна на крок від партнерства до «валізи без ручки»

Вашингтону потрібні самодостатні союзники
Фото: Офіс президента

Візит до Вашингтону: менше підвищених тонів, більше змісту

Сполучені Штати продовжують конкретизувати програмні пріоритети адміністрації Байдена та своїх відносин з союзниками. Показовим у цьому плані став виступ Держсекретаря США Блінкена в Університеті Меріленд 9 серпня. Одним із ключових пріоритетів зовнішньої політики США він визначив відновлення внутрішньої стійкості. Ідея не нова, але за нинішніх умов грає новими фарбами, у тому числі для України.

На що звертає увагу Блінкен?

  • Головний дипломат США визнає, що лідерству Вашингтону в світі серйозно загрожують конкуренти: ті, хто змогли вийти на перші світові ролі в окремих галузях, або мають потенціал це зробити. Без світової першості і внутрішньої міці американській дипломатії доведеться складніше захищати як власні інтереси, так і інтереси своїх партнерів та союзників.
  • Блінкен прямо каже, що, за столом переговорів чи у протистоянні конкурентам, аби досягти своїх цілей, Вашингтону набагато ефективніше говорити з позицій національної сили. Це не лише про військову спроможність. Це також про потужну економіку, інновації, здоров’я нації, культуру і безліч інших ознак.
  • Вашингтон бачить, що Китай і Росія нав’язують наратив, що ніби «США перебувають у занепаді, а тому буде краще поєднати своє майбутнє з їх авторитарним баченням світу, аніж з американським демократичним».

Які висновки для Києва, особливо напередодні візиту президента Зеленського до Вашингтону і його зустрічі у Білому домі?

1. Вашингтону потрібні самодостатні союзники. Своєрідні «лідери думок міжнародного рівня». Це не про «чому Україна досі не в НАТО?» І звісно ж не про провокаційний піар у стилі «можемо розмістити в Україні системи американських ППО». Це більше про здатність довести, що Україна і сама вміє боротися за відновлення власного суверенітету і територіальної цілісності. Навіть без зовнішньої допомоги, як це було у перші роки протистояння з РФ. І цим захоплювала своїх партнерів. Ні гучні заяви, ані постановочні піар-шоу в цій ситуації не спрацюють.

2. Вашингтону потрібні віддані і передбачувані однодумці. Ті, хто зможуть природно і ефективно вписатися в контекст актуальних підходів адміністрації Байдена на регіональному рівні. Колись Київ як стратегічний актив для США сьогодні стає проблемним. Цікавий нюанс: у прес-релізі Держдепу США після зустрічі Блінкена з Єрмаком і Кулебою американська сторона повідомила про обговорення «поглиблення співробітницва» з Києвом, не «стратегічного партнерства». Це принципова відмінність. Буквально перебуваємо на крок від перетворення для партнерів на «валізу без ручки», в яку вклали чималі інвестиції з токсичними дивідендами. Якби це було не так, то і візит президента Зеленського до Вашингтону відбувався б не 30 серпня, у мертвий політичний сезон.

3. Вашингтон хоче мати справу з тими, хто думає про відновлення і розбудову «національної міці і стійкості». Доведеться говорити про реформи і, передусім, боротьбу з корупцією більше, ніж про безпеку. Розкривати змістовні підходи до розвитку України як майбутнього члена ЄС і НАТО, а не гратися формами, деклараціями, фіксувати «на папері» чергові обіцянки. Це точно не про розмову на підвищених тонах. І точно не про шантаж у дусі розвернутися в інший бік чи «досвід Компартії Китаю в управлінні державою заслуговує на наслідування».

Як підсумок: між Байденом і Зеленським значна дистанція в плані життєвого досвіду, державної служби та глибшого розуміння світових процесів. З лідером Вільного світу має говорити не глава держави, який може за один день вбити прогрес у реформах, як це було з корпоративним управлінням. Чи який більше марить про зустріч з Путіним, аби заглянути йому у вічі, ніж про боротьбу з ним. Чи який звинувачує у всіх невдачах увесь світ і попередників більше, ніж бере відповідальність на себе. З Байденом треба вести діалог з позиції послідовного і передбачуваного державника із стратегічним баченням та розумінням шляхів зміцнення внутрішньої стійкості своєї держави. Саме про це каже Блінкен. Лише тоді можна розраховувати на успіх.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: