Євген Магда Директор «Інституту світової політики»

Спіраль брехні Володимира Путіна

Путінська пропаганда намагається виправдати злочини Росії
фото з відкритих джерел

Росія показує себе грабіжником та мародером, сподіваючись залишитися безкарною

«Часткова» мобілізація, оголошена президентом Росії, суттєво змінить життя громадян Росії. Звісно, не лише тих, хто потрапить до лав російської армії, але мільйонів інших. Такою буде їх винагорода за толерування диктатура.

Багато хто згадує у ці дні привітання Путіна з 8 березня, коли той запевняв, що солдати, які служать за призовом, не опиняться на території України у межах «спеціальної військової операції». Лише за півроку ситуація змінилася кардинально: не визнаючи понад 50 тисяч втрачених життів своїх військових, тандем Путін/Шойгу оголосив про мобілізацію. Плани на кількість мобілізованих різні: від 300 тисяч, за словами Шойгу, до 1,2 мільйони чоловіків (та жінок, лікарів, зокрема, теж призивають), за даними DW.

Рішення про мобілізацію (її частковий характер не відображений у російському законодавстві, проте відповідальність за ухиляння від призову є суттєвою) викликало втечу   десятків тисяч чоловіків за межі Росії. Вони тікають, зокрема, до Грузії, яка у 2008 році стала об’єктом російської агресії. Політичний філософ Володимир Єрмоленко слушно зауважив, що росіяни стали першою у світі народністю, яка тікає за межі своєї держави не коли на неї напали, а коли напала вона.  Протести у Дагестані, заява Кадирова про те, що у Чечні мобілізація проходити не буде – далеко не повний перелік проблем внутрішнього життя РФ, породжених мобілізацією.

У своєму телевізійному зверненні, оприлюдненому 21 вересня, Путін заявив не лише про «незмінність планів СВО», але і про «ядерний шантаж Заходу», звинуватив Захід у тому, що той підштовхує Україну до війни на території Росії. Тут принагідно можна згадати виступ міністра оборони РФ Сєргєя Шойгу, який запевнив, що проти Росії на українській землі воює НАТО. Однак ще цікавішим буде пригадати виступ Путіна 24 лютого 2022 року. Той запевняв, що про окупацію жодних українських територій не йдеться.

Попри це вже в останній декаді вересня Росія руками своїх колаборантів провела псевдо-референдуми на окупованих територіях України. Кремль плює на будь-які умовності, вирішивши протягом тижня проголосити та провести імітацію волевиявлення у прямому сенсі цього слова під дулами автоматів. Жодна цивілізована країна не визнає результатів цього знущання над демократичною процедурою, проте Росію це не зупиняє: Лавров вже заявив, що російські військові доктрини, включаючи ядерну, будуть поширюватися на нові території. Брехня Путіна робить черговий виток, наближаючи Росію до все більш очевидного сценарію: глибока криза та розпад на десятки незалежних держав.

Цікаво, що Росія не зупинилася на «включенні» до свого складу майже 15% території України, яка є найбільшою в Європі державою. Подібні дії викликали прискорене ухвалення восьмого пакету санкцій з боку ЄС. Проте Путін підписав і указ про перехід у російське підпорядкування Запорізької АЕС – найбільшої у Європі. Росія показує себе грабіжником та мародером, сподіваючись залишитися безкарною. Але чи це можливо в сучасному світі? Відповідь залежить від кожного з нас.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: