Євген Магда Директор «Інституту світової політики»

Інвестиційний клімат України потребує термінових змін на краще

Україні потрібно створювати умови для приватного капітал

Плани А,Б,В та інвестиції

Україна має перейти до «плану Б» через нульовий апетит приватних інвесторів у нинішній ситуації, заявив під час Світового економічного форуму у Давосі «за економіку» в ОП Ростислав Шурма.

Команді Зеленського знадобилося два роки щоб збагнути очевидне – без нестандартних кроків назустріч інвесторам, жоден іноземний фонд чи компанія не ризикне своїми грошима в країні, де окрім війни ще мільярд проблем лише за приблизним підрахунком. Гроші вміють рахувати усі, це не секрет.

Після 24 лютого 2022 року українські чиновники створили десятки планів відновлення економіки держави, вражаючи як українське суспільство так і зовнішніх партнерів ступенем своєї відірваності від реальності.

300 млрд доларів туди, 500 млрд євро сюди – все це звучить прекрасно, але тільки на презентації в гарному залі десь в Швейцарії. У реальності – все це не більше, ніж вологі мрії про потік грошей. Щоб отримати бодай відсоток від цих грошей, потрібно діяти. Потрібно створювати умови для приватного капіталу. Проводити реформи, посилено синхронізовувати національне законодавство з європейським.

Відтак визнання проблеми – це уже перший крок до її вирішення.

Тиск на бізнес. Після всього, що сталося з  Ігорем Мазепою (ха-ха, він теж їхав у Давос) ця проблема опинилася в центрі уваги. Український бізнес потерпає від свавілля правоохоронців, податкового і адміністративного тиску. Гучно створені БЕБ, ДБР не користуються довірою суспільства, надто тхне від них податковою міліцією та силовиками часів Януковича. Їх потрібно докорінним чином реформувати з допомогою західних партнерів. Але як це зробити, коли G7 у німому зачудуванні від призначення чергової президентської подруги головою Рахункової палати?

Проблеми на митниці, в податковій не зникли, а загострилися. Скасування мораторію на перевірки не спричинили зростання бюджетних надходжень, лише додало проблем прозорому українському бізнесу.

Візьмемо бодай валютні обмеження, які уряд і Національний банк запровадили з перших днів війни. Це був вимушений і правильний крок, аби втримати фінансову і макроекономічну стабільність. І потрібно визнати – це Україні вдалося. З літа минулого року Нацбанк почав послаблювати обмеження.

Зараз валютні обмеження заважають нормальній роботі бізнесу. Жоден іноземний бізнес не може вкласти гроші й очікувати, що уже наступного року це підприємство почне платити дивіденди. Тому інвестори бояться інвестувати в Україну через неможливість повернення своїх дивідендів.

Це ж стосується і зовнішніх кредитів, облігацій.

Більшість приватних компаній за два роки війни позбавилися навіть надії на реструктуризацію боргів. При цьому невиплата по кредитах може призвести до дефолту бізнесу.  Але ж приватні компанії є основою економіки України та лідерами низки ключових галузей економіки України як металургія, сільське господарство, енергетика та телекомунікації, платниками податків та роботодавцями.

Від їх стабільної роботи залежить фінансова, продовольча та енергетична безпека країни і вони є основою післявоєнної відбудови України.  Їх технічний дефолт вкрай значно обмежить їх операційну діяльність, а також спроможність всього приватного українського сектора залучати нові кредитні ресурси.  Україна живе у борг на державному рівні, але на приватному це буде справжньою катастрофою.

Ми можемо зіткнутися зі зменшенням валютної виручки країни, падінням надходжень до державного бюджету і зростанням залежності  держави від іноземної допомоги.  Окрім того, невиконання приватними компаніями їх фінансових зобов’язань негативно вплине на репутацію України, що ускладнить залучення кредитів для відбудови країни. Реальних кредитів та інвестицій від тих, хто не лише називає себе нашими друзями, а готовий ризикувати грошима.

Тому на порядку денному – подальша валютна лібералізація, яка дозволить перераховувати кошти за кордон в обсягах, необхідних хоча би для погашення зовнішніх кредитних зобов’язань.

Нагадаю, що влада дозволила державним компаніям обслуговувати свої кредитні зобов’язання, однак приватному бізнесу все ще заборонено це робити. Ми ж наче не в командно-адміністративній економіці знаходимося? Сьогодні Нацбанку важливо продовжити працювати над подальшою валютною лібералізацією та усунути валютні обмеження для приватного сектору.  Задля зміцнення економіки держава має визнати роль приватного сектору та дозволити приватному бізнесу ковтнути трохи повітря.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

«Процедура дуже повільна, забюрократизована і не досить прозора»
Директор трубної компанії розказав, як можна покращити процедуру бронювання працівників
Жоден з об'єктів нерухомості Соні Морозюк станом на 31 січня 2024 року не арештували
Колишня Романа Гринкевича позичила майже 7 млн грн у мами: як Морозюк рятує своє майно
Зеленський наголосив, що енергетична ситуація в Україні значно відрізняється від тогорічної
Енергосистема України збережена, однак попереду багато випробувань – Зеленський
«Валютні обмеження стримують як інвестора зовнішнього, так і внутрішнього українського»
Валютні обмеження стримують розвиток української економіки – глава Секретаріату Ради підприємців при уряді
Усі чотири реактори будуть побудовані на Хмельницькій атомній електростанції на заході України
Україна збудує чотири атомні реактори: міністр енергетики повідомив деталі
При президентові буде створено Раду з підтримки бізнесу на період воєнного стану – вона реагуватиме на скарги підприємців і розв'язуватиме нагальні проблеми
Уряд обмежить перевірки бізнесу: розʼяснення очільниці Мінекономіки
Іван Бондарчук: «Навіть у тих проєктах, які лише плануються в Україні, інвестори все одно дивляться на реалії, оцінюють якість регулювання»
Щоб отримати іноземні інвестиції для розвитку енергетики Україні треба вирішити фінансові проблеми енергоринку – експерт
Країни співпрацюють у сфері залізничного сполучення.
Україна та Словаччина працюють над трьома масштабними проєктами, – Мінекономіки
Прийняття під тиском міжнародних фінансових організацій того чи іншого нормативного акту вимагає більшої співпраці з тими, хто ці документи буде виконувати
Національна стратегія доходів: чому це не буде реалізовано на практиці
Дата публікації новини: