Супрун заявила, що застуду та ГРВІ не потрібно лікувати таблетками

Супрун заявила, що застуду та ГРВІ не потрібно лікувати таблетками

Супрун розповіла як на Заході лікують грип

У разі виявлення легких симптомів застуди та гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) немає сенсу купувати ліки.

Про це повідомила у Фейсбук в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

«Здавалось би застуда — звичайний стан нашого організму, який переживають тисячі людей, особливо в осінньо-зимовий період року. Натомість міфів навколо лікування застуди стільки, що можна видати мало це цілу книгу з їхнім розвінчанням?Звичайну застуду чи ГРВІ із легкими симптомами лікують лише постільним режимом і рясним питтям протягом 3-5 днів. Організм цілком може впоратись із вірусом сам», - написала Супрун.

Що стосується препаратів, які зменшують біль у горлі чи полегшують кашель — за кордоном такі ліки не застосовують, оскільки вони не мають жодної доказової ефективності у лікуванні цих симптомів, а просто ненадовго полегшують стан хворого.

Симптоми ж грипу розвиваються різко, майже миттєво, з температурою до 40 градусів, болем в очах, ломотою у м’язах чи ознобом. В такому випадку потрібно одразу звернутись до лікаря та не займатись самолікуванням!

Вона також надала рекомендації, які допоможуть зберегти здоров'я:

  • Вакцинуйтеся від грипу — одне щеплення захищає упродовж усього сезону грипу, адже допоможе сформувати імунітет проти вірусу.
  • Дотримуйтесь правил особистої гігієни — часто та ретельно мийте руки.
  • Завжди провітрюйте приміщення та за можливості проводьте більше часу на свіжому повітрі.
  • Збалансовано харчуйтесь, повноцінно спіть та залишайтесь фізично активні — це також ефективна профілактика хвороб.
  • Якщо захворіли — залишайтеся вдома. Таким чином ви захистите себе від ускладнень, які може спричинити хвороба, та не передасте інфекцію іншим.
  • Створіть своєму організму умови, щоби він міг боротись з вірусом — дотримуйтесь постільного режиму без зайвих навантажень, пийте побільше рідини, знижуйте температуру тіла (якщо вона вище 38,5 градусів). У міжнародних протоколах при лікуванні ГРВІ першочергово радять приймати парацетамол (для зниження температури) у поєднанні з ібупрофеном.
  • Не купуйте ліки без призначення лікаря! Наприклад, антибіотики. Адже вірусні інфекції не лікуються антибіотиками. Вони не зменшують, а навпаки – збільшують ризик ускладнень. Перелік препаратів, які не рекомендовано вживати для лікування грипу чи застуди дивіться тут.
  • Не займайтесь самолікуванням! Обов’язково проконсультуйтеся з вашим сімейним лікарем щодо лікування«.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: