Україна перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ

Україна перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ

Відтепер діагностувати ВІЛ можливо лише двома швидкими тестами різних виробників

Міністерство охорони здоров’я затвердило новий клінічний протокол лікування та профілактики ВІЛ-інфекції, рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ).

Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

«Відтепер кожен, хто живе з ВІЛ, в незалежності від кількості вірусу в крові, має право отримувати безоплатне лікування пожиттєво», — наголосили у відомстві.

Україна першою з країн Східної Європи та Центральної Азії схвалила нові рекомендації ВООЗ. Так, згідно з цими правилами, як основну схему лікування використовуватимуть препарат з долутегравіром.

«З цією діючою речовиною був розроблений комбінований препарат, який виробляє 9 компаній. Завдяки цьому вартість однієї дози препарату стала дешевшою в 6 разів та нині для України коштує 5 грн 40 копійок», — розповіли в МОЗ.

Відтепер діагностувати ВІЛ можливо лише 2 швидкими тестами різних виробників, що дозволить швидше поставити людину на облік і швидше розпочати лікування.

«Найбільша інновація нового протоколу — введення підходу громадського здоров’я для лікування та профілактики ВІЛ. Він передбачає, що медичні послуги з виявлення, профілактики та лікування ВІЛ надаватимуться комплексно. Підходи будуть спрощені і стандартизовані, а доступ українців до якісних медичних послуг поліпшиться», — йдеться у повідомленні.

Основними елементами такого підходу є:

  • використання спрощених формулярів лікарських засобів;
  • широке застосування комбінацій з фіксованою дозою для лікування першого ряду у дорослих, підлітків та дітей;
  • надання медичної допомоги та лікарських засобів пацієнтам в місці надання медичних послуг безкоштовно;
  • децентралізація та інтеграція послуг, в т.ч. перерозподіл обов'язків та застосування спрощеного підходу до клінічного моніторингу.

Також ухвалений МОЗ протокол дозволяє використовувати антиретровірусну терапію для доконтактної профілактики ВІЛ-інфекції.

Препарати PrEP (pre-exposure prophylaxis), які з минулого року є в Україні, рекомендується вживати групам ризику:

  • людям, що перебувають у дискордантних парах (у випадку коли один партнер є ВІЛ-позитивним, а інший — ні);
  • чоловікам, що практикують секс із чоловіками;
  • людям, що вживають ін’єкційні наркотики;
  • людям, що надають сексуальні послуги за винагороду.

Нагадаємо, згідно з дослідженням, 130 зі 160 тисяч випадків ВІЛ-інфікування в Європі припадають на Східну Європу, найбільше в РФ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: