Парубій розповів, чому затримується голосування за перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей

Парубій розповів, чому затримується голосування за перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей
Наразі триває пошук необхідних 226 голосів депутатів Ради

Не всі фракції ще прийняли остаточне рішення про підтримку законопроектів

Голова Верховної Ради Андрій Парубій назвав причину, через яку відкладається розгляд проектів змін до Конституції України про перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей. Про це інформує прес-служба парламенту.

Під час спілкування журналістами у Тбілісі (Грузія) у суботу, Парубій назвав причину, через яку відкладається розгляд проектів змін до Конституції України про перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей.

«Не всі фракції ще прийняли остаточне рішення про підтримку цих законопроектів, - сказав Парубій. - Для мене надзвичайно важливо, щоб коли ці питання розглядали в залі, у нас гарантовано було 226 голосів». «Я переконаний, що ці назви слід змінити, і я готовий ще тиждень почекати, щоб фракції визначилися», - наголосив він.

При цьому Парубій зазначив, що питання перейменування областей не відкладено - наразі триває пошук необхідних 226 голосів для направлення відповідних законопроектів до Конституційного суду, та висловив упевненість, що в найближчі тижні такі голоси буде знайдено.

Спікер повідомив, що з цього питання в кількох фракціях тривають дискусії.

«Деякі депутати вважають, що перейменування (Дніпропетровської області – «Главком».) має бути на Дніпровську. У законопроекті - на Січеславську. Було б нерозумно, якби ми в дискусії між Дніпровською і Січеславською не ухвалили рішення зовсім», - сказав Парубій, зауваживши при цьому, що у Верховній Раді не зареєстровано законопроекту про перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську. «Тому навіть якби ми в залі знайшли компроміс під Дніпровську область - немає такої законодавчої пропозиції», - пояснив він.

Водночас дискусії щодо перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку, за словами Парубія, містять менше розбіжностей у позиціях сесійного залу.

Нагадаємо, у червні 2018 року профільний комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя надав висновки до законопроектів про внесення змін до ст. 133 Конституції України щодо перейменування Дніпропетровської області в Січеславську (реєстр.№8329) та Кіровоградської області (реєстр.№8380) на Кропивницьку. Тепер народні депутати можуть голосувати за направлення законодавчих ініціатив в Конституційний суд. Згідно з процедурою, законопроект про внесення змін до Конституції України Верховна Рада може розглянути лише за наявності висновку Конституційного суду щодо відповідності ініціативи вимогам ст. 157 і 158 Основного закону. Після отримання висновків парламент може попередньо схвалити (ухвалити в першому читанні) такий законопроект щонайменше 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, парламент може голосувати за нього для ухвалення в цілому. Для цього буде потрібно щонайменше 300 голосів парламентаріїв. Така процедура встановлена Конституцією України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: