Комітет Ради затвердив зміни у законопроект про перехід громад до ПЦУ

Комітет Ради затвердив зміни у законопроект про перехід громад до ПЦУ

Законопроект внесений до порядку денного 17 січня

Комітет з питань культури і духовності затвердив нову редакцію законопроекту №4128 «Про свободу совісті та релігійні організації».

Про це у коментарі «Радіо Свобода» повідомила перший заступник голови комітету, народний депутат від фракції «Самопоміч» Ірина Подоляк.

За словами Подоляк, нова версія більш детальна, ніж та, що наразі оприлюднена на сайті Верховної Ради.

«Зокрема, рішення про зміну підлеглості ухвалюється не менше ніж двома третинами від кількості членів релігійної громади. Це важливо, бо я вже чую, багато людей коментують і кажуть: ціле село вирішило і зібрало підписи. В селі можуть проживати різні люди, можуть проживати люди, які взагалі до церкви не ходять, але є мешканцями цього села», — пояснює Подоляк.

«Йдеться про релігійну громаду, про тих людей, які є практикуючими християнами, релігійними, ходять до церкви і є повноправними членами не просто сільської громади, а релігійної громади», — додала Подоляк.

Оприлюднена наразі редакція законопроекту передбачає зміну підлеглості релігійної громади за згоди простої більшості, тобто більше від половини голосів.

За словами парламентаря, рішення про зміну підлеглості та відповідних змін у статуті мають засвідчити підписи громади. Це рішення не впливає на зміст права власності громади. Однак, уточнює Подоляк, якщо частина релігійної громади незгодна з переходом, вона може утворити окрему громаду і укласти договір про порядок користування храмом.

«Релігійна громада вирішила змінити свою підлеглість. Але, наприклад, у селі чи місті є частина людей, які з цим не погоджуються, хочуть залишитися в тій релігійній підлеглості, в якій вони є, наприклад, у Московському патріархаті. Вони мають це право? Мають. Тоді вони утворюють нову релігійну організацію і можуть укласти угоду на користування культовим майном з тією громадою, яка змінила свою приналежність. Тому що майно не державі належить, майно належить громаді», – каже депутат.

Також новий документ містить низку технічних деталей, наприклад, щодо переліку документів, необхідних для реєстрації чи перереєстрації – як пояснює Подоляк, це уточнення було зроблено на прохання самих релігійних організацій.

Законопроект внесений до порядку денного 17 січня, водночас коли він буде винесений на голосування, Подоляк не повідомила.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: