Королева Єлизавета, Мадонна та Петро Порошенко. Хто засвітився в новому офшорному розслідуванні

«Райські документи»
Королева Єлизавета, Мадонна та Петро Порошенко. Хто засвітився в новому офшорному розслідуванні

Що ж вдалося нарити розслідувачам з 67 країн світу і які фінансові таємниці приховувала світова еліта?

Наймасштабніший витік фінансової інформації, який отримав назву «Райські документи» (Paradise Papers), торкнувся більш ніж сотні політиків з майже 50 країн, та провідних компаній, серед яких – гіганти IT-індустрії. Після аналізу 13,4 мільйона секретних документів економісти зробили висновки, що в офшори 19 острівних держав були виведені 7,9 трлн євро. Розслідування торкнулося і декількох українських персонажів, зокрема Петра Порошенка з його багатостраждальним «сліпим трастом», у який він віддав свою шоколадну імперію «Рошен».

«Райські документи» можна вважати гучним продовженням раніше оприлюднених «Панамських документів», які засвітили офшорні оборудки, що проходили через цю невеличку країну в Центральній Америці. Цього разу скандальний витік знову відбувся через німецьку газету Süddeutsche Zeitung. До рук журналістів потрапили документи юридичної фірми Appleby, яка надає послуги з реєстрації офшорів і має офіси в таких екзотичних «податкових гаванях», як Бермуди, Сейшели, Британські Віргінські острови, Кайманові острови, острів Мен. Appleby – більш солідна фірма, ніж панамська «героїня» попереднього масштабного офшорного витоку – Mossack Fonseca, і ретельніше ставиться до підбору клієнтів. Тож і особи та корпорації, які користувались її послугами, мають відповідний статус.

Величезний масив документів оброблявся Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань ICIJ та OCCRP в умовах суворої секретності. Що ж вдалося «нарити» розслідувачам з 67 країн світу і які фінансові таємниці приховувала світова еліта?

Український слід

Петру Порошенку, якому, мабуть, вже гикається «сліпий траст», в управління якого він віддав свій «Рошен», знову доведеться виправдовуватись. Українська команда журналістів, які зі свого боку вивчали частину «Райських документів» з’ясувала, що перебудова структури кондитерської корпорації мала на меті не стільки формальне відсторонення від неї Порошенка, який став президентом у 2014 році, скільки мінімізацію податків у разі отримання прибутку чи продажу компанії. Такий висновок можна зробити з листа, який юристи з української фірми «Авеллум», що представляє інтереси Порошенка, написали юристам Appleby.

Петро ПорошенкоПетро Порошенко

Юристи прямо пишуть, шо для отримання доступу до міжнародних ринків збираються будувати нову холдингову компанію групи у Люксембурзі, і голландський субхолдинг, який володітиме всіма оперуючими компаніями. «З податковими цілями над люксембурзькою компанією буде кіпрська фірма, – прямо пишуть юристи Порошенка. – Вона буде володіти офшорною компанією – ми надаємо перевагу Британським Вірджинським островам, але Острів Мен також може підійти… Вона буде володіти акціями та отримувати дивіденди. Продаж акцій у певний момент є можливим». 

Практикуючі юристи вважають, що задля виведення в «сліпий траст», який так люблять згадувати соратники українського президента, запевняючи у абсолютній прозорості бізнесу свого патрона, така схема не потрібна. А от задля продажу з мінімізацією податків на Батьківщині – цілком. Та президентські юристи в своїй діловій пропозиції цього навіть не приховують. Appleby відмовився від цієї оборудки через високі ризики, і в результаті відповідну структуру створила менш прискіплива панамська контора Mossack Fonseca.

Валерій ВощевськийВалерій Вощевський

Прізвище колишнього віце-прем’єра з Радикальної партії Валерія Вощевського значиться в реєстрі компаній Мальти як одного з двох акціонерів та директорів компанії Marfa Holding Ltd (інший власник – громадянин Мальти Марвіч Борг). За словами Борга, компанія була створена для поширення «туристичної ділової активності» на Мальті, але з цього нічого не вийшло, оскільки Вощевський з різних причин не міг брати участь у цьому бізнесі. Тому ця компанія була закрита, так і не розпочавши діяльність.

Один із топ-менеджерів «Нафтогазу» Сергій Олексієнко, за твердженням журналістів, на початку 2016-го року намагався вивести через офшор мільйон доларів, незважаючи на наявні на той момент валютні обмеження, запроваджені Нацбанком. Задля цього на острові Мен була створена компанія Pioneer Foundation, яка проіснувала 14 місяців.

Сергій Олексієнко (фото: unian.net)Сергій Олексієнко (фото: unian.net)

За даними розслідування, в схему виводу коштів міг бути залучений Альфа-банк. Олексієнко є зараз членом правління «дочки» «Нафтогазу» – «Укртрансгазу», а до приходу в держкомпанію працював інвестбанкіром. Він відкидає звинувачення, запевняючи, що створена «офшорка» ні для чого не використовувалась, а згодом була ліквідована. Втім через цю мутну історію недоброзичливці голови «Нафтогазу» Андрія Коболева можуть отримати зайвий привід для тиску на нього. 

Антон Пригодський (фото: espreso.tv)Антон Пригодський (фото: espreso.tv)

Підзабутий зараз, але дуже впливовий за режиму Януковича «сірий кардинал» Партії регіонів Антон Пригодський восени 2013-го року створив на Мальті компанію TUC limited, через яку замовив собі 37-метрову яхту Santa Maria T. Журналісти з’ясували, що її вартість – більш ніж 13 млн євро. Оборудкою через «офшорку» Пригодський уникнув необхідності сплачувати податок на додаткову вартість (близько 30 %) на території ЄС.

Рука Кремля

Одним із основних фігурантів «райського досьє» з російського боку став маловідомий у нас бізнесмен Юрій Мільнер, який інвестував в американські високотехнологічні компанії. Виявилось, що, насправді, за цими інвестиціями стояли структури, близькі до Кремля. У 2009–2010 рр. фонд DST Global I, який  належав Мільнеру та відомому російському бізнесмену Алішеру Усманову скупив до 10% компанії Facebook, а у травні 2012 р, коли Facebook провів IPO, продав частину акцій за куди більшу ціну.

Журналісти з’ясували, що одним із інвесторів фонду був «Газпром інвестхолдинг», який на 100% належить «Газпрому» і гендиректором якого до 2014-го року був Усманов. «Газпром інвестхолдинг» виділив Мільнеру «сотні мільйонів доларів» через офшор з Британських Віргінських островів – Kanton Services. Видання The Guardian пише про майже мільярд інвестицій «дочки» «Газпрому» в цю «офшорку». Усманов є одним з найбільш наближених до Кремля бізнесменів. Так російський опозиціонер Олексій Навальний з’ясував, що однокурсник прем’єра Дмитра Медведєва отримав від Усманова «пожертвування» у вигляді земельної ділянки з домом в селі Знаменське на Рубльовському шосе вартістю 5 млрд. рублів.

«Фейсбуком» Мільнер не обмежився – в 2011-му році він купує акції Twitter. На цю операцію російський державний банк ВТБ виділив DST Global I $191 млн. У 2014-му році DST вийшов з капіталу IT-гіганта.

Також у «Райських документах» фігурує прізвище голови «Роснафти» Ігоря Сєчіна. Для його колишньої дружини Марини була зареєстрована компанія на Кайманових островах для інвестицій в нерухомість в Росії і Східній Європі. У своїх внутрішніх документах юристи Appleby, кваліфікували її як «політично значиму особу», бізнес якої слід перевіряти найбільш детально.

Оточення Трампа

Під час розслідування з’ясувалось, що міністр торгівлі США Уїлбур Росс має ділові зв'язки з громадянами Росії, наближеними до Володимира Путіна. Росс виявився пов’язаним з компанією Navigator Holdings, яка щорічно отримує мільйони доларів на транспортування нафти і газу для російського енергетичного холдингу «Сибур». Пікантність в тому, що два великі акціонери холдингу – Геннадій Тимченко та Леонід Міхельсон – знаходяться в санкційному списку Штатів. Ще одним акціонером «Сибура» є Кирило Шамалов, який, за чутками, одружений на дочці Путіна.

Узагалі з оточення президента США офшори виявлені у 13 осіб. Так держсекретар США Рекс Тіллерсон, який прийшов в політику з бізнесу, десять років володів офшорною компанією, яка займалася розробкою родовищ нафти та газу в Ємені. Також у списку «офшорників» – віце-голова наглядової ради Федерального резерву США Рендел Куарлес, інвестор нерухомості, радник Трампа Томас Баррак-молодший, гендиректор наближеної до Трампа компанії Blackstone Group Стівен Шварцман, головний радник президента з питань економіки Гері Кохно та радник Карл Ікахн. З офшорами виявилися пов'язані і шість головних спонсорів «республіканців». Побачимо, чи позначиться на і так хитких позиціях Трампа новий викид компромату на його соратників.

Королева та Мадонна

Про репутацію Appleby добре свідчить той факт, що його клієнтами є монарші особи. Хоча навряд чи королева Великобританії Єлизавета ІІ була обізнана, куди саме інвестуються кошти від її імені. Герцогство Ланкастер, яке керує активами для особистого прибутку королеви і управляє інвестиціями в межах її приватної власності в 500 млн фунтів, інвестувало кошти в фонд на Кайманових островах. Фонд у свою чергу вкладав кошти в скандальну фінансову організацію BrightHouse в Великобританії, яка надавала мікропозики майже під 100 % річних і була зобов’язана заплатити багатомільйонні штрафи.

Як виявилось, не гребують послугами офшорів і зірки шоу-бізнесу. Так Мадонна через офшор інвестувала в медичний центр, актриса Кіра Найтлі – в фірму з нерухомості, а лідер групи U2 Боно через компанію на Мальті – в торговельний центр у… Литві.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: