Порошенко, Яценюк, Аваков і Гройсман поділили список єдиної партії на майбутніх виборах

Порошенко, Яценюк, Аваков і Гройсман поділили список єдиної партії на майбутніх виборах

Президентська частка потенційного списку складає 50%

Українські політики, які належать до так званої «стратегічної сімки», підписали в ніч проти 27 лютого «понятійну угоду» про розподіл своїх квот у партійному списку. «Главкому» стало відомо, скільки відсотків у ній отримали Петро Порошенко, Арсеній Яценюк, Арсеній Аваков та Володимир Гройсман.

«Стратегічною сімкою» називають групу найближчого оточення президента і прем'єра, в яку входить ряд впливових чиновників.

До неї мають відношення президент України Петро Порошенко і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, голова Адміністрації президента Борис Ложкін, голова Верховної ради Володимир Гройсман, секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, голова фракції БПП в Раді Юрій Луценко і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Відповідно до угоди, умовній коаліції - Петро Порошенко, Юрій Луценко, Віталій Кличко - відходить 50% потенційного списку, ще 50% (у пропорції 30 та 20) відходять відповідно двом Арсеніям – Яценюку та Авакову, а також Володимиру Гройсману).

Отже, формула зафіксована таким чином: 50% (президентська) – 30% (народно-фронтівська) – 20% (прем'єрська).

Натомість «Народний фронт», а також Вінницька європейська стратегія, якою керує Володимир Гройсман, вливається в спільну політичну команду, яка працюватиме не тільки на президентські вибори, але й потім – на парламентські.

Як зазначає журналіст «Главкома», не можна сказати, що ця угода виникла добровільно. Кожна зі сторін у певний період часу вдавалася до відвертого шантажу, а останні тижні спричинили повний неврологічний розлад у владній команді.

«Досі не затверджена ні стратегія виборів, ні тактика, якщо всі йдуть підтримувати Порошенка. Вікторія Сюмар написала прототип тактичного плану, але ще нема ідеологічного. Ігор Гринів буде в Києві не раніше березня. Єдиний, хто працює в своєму графіку – це Турчинов, він «паспортизує» округи, кожен з решти малює свій план, кожен проводить переговори. Всі проти всіх», - ділиться спостереженням аналітик, який працює з «Народним фронтом».

Очевидно, найбільше емоцій на Банковій протягом цих двох місяців викликали дії прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, вже відомого своїм висловом «А де мої 20%?». Протягом двох місяців після нового року він у різний спосіб сигналізував, що претендує на повноцінну участь у політичних процесах, усіма своїми діями даючи зрозуміти, що він не збирається бути статичним «елементом» команди Порошенка. І що з ним треба рахуватися. То президентів колишніх запросить, то запустить чутки про самостійне президентське плавання, то розпише сценарій грюкання дверима і відставки.

В АП на це спочатку знизували плечима, а потім почали прораховувати «президентські відсотки» Гройсмана. Виходило, що якщо Володимир Борисович піде на вибори… то Петро Олексійович може не потрапити до другого туру, бо Гройсман почне пряму конкуренцію з президентом. 

«Зараз взагалі виникає питання, навіщо ми Яценюка відправляли у відставку. Адже він збирав на себе увесь негатив. Був для Порошенка громовідводом. А Гройсман з першого ж дня з усіма пробує загравати – і, незважаючи на те, що він демонструє свої самостійні кроки, критика летить на президента», - бідкаються на Банковій.

Читайте також матеріал «Главкома» «Дотерли». Таємні домовленості «партії влади».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: