Скасування указів Порошенка. Президент Зеленський потерпів чергове фіаско

Скасування указів Порошенка. Президент Зеленський потерпів чергове фіаско
Володимир Зеленський скасування указ Петра Порошена про присвоєння дипломатичного рангу екснардепу, суд визнав це незаконним
фото з сайту президента

Велика Палата Верховного суду визнала: глава держави вийшов за межі повноважень

Велика Палата Верховного суду залишила без задоволення апеляційну скаргу представника президента на рішення Верховного суду від 16 червня 2021 року у справі екснардепа Георгія Логвинського. Про це повідомляє «Главком» з посиланням на дані судового реєстру.

За матеріалами справи, 11 вересня 2019 року новообраний президент Володимир Зеленський видав указ про скасування указів свого попередника. Зокрема, йшлося про скасування указу президента від 19 травня 2019 року №298 «Про присвоєння дипломатичного рангу».

Скасування указів Порошенка. Президент Зеленський потерпів чергове фіаско фото 1
скріншот указу з сайту президента

Цим документом під завісу президентської каденції Петро Порошенко присвоїв дипломатичний ранг Надзвичайного і Повноважного Посла народному депутату VIII скликання, заступнику Голови Постійної делегації Верховної Ради у Парламентській Асамблеї Ради Європи Георгію Логвинському. 

Скасування указів Порошенка. Президент Зеленський потерпів чергове фіаско фото 2
скріншот указу з сайту президента

У судах представник Зеленського наполягав: на момент видання спірного указу Логвинський виконував повноваження народного депутата. Його статус не належить до керівних посад в органах міжнародних організацій.

Більше того, позбавлення позивача дипломатичного рангу не стосувалося проходження ним дипломатичної служби та звільнення з неї, пояснював представник президента. І додав: очільник країни має право на скасування та зміну своїх рішень.

Велика Палата Верховного суду погодилася з висновками суду першої інстанції. Згідно з аргументами Феміди, виданий президентом Порошенком указ №298 є індивідуальним актом, який уже реалізований і вичерпав свою дію фактом його виконання – присвоєння Георгію Логвинському дипломатичного рангу. А, отже, такий указ не може бути скасований президентом України, наголосив суд.

Окремо суд процитував позицію Конституційного суду, у рішеннях якого від 13 травня 1997 року і 16 квітня 2009 року сказано: суб’єкти владних повноважень не можуть скасовувати свої попередні рішення, вносити до них зміни, якщо, відповідно до приписів цих рішень, виникли правовідносини, пов’язані з реалізацією певних суб’єктивних прав та охоронюваних законом інтересів.

Водночас Велика Палата Верховного суду зауважила, що президент може позбавити особу дипломатичного рангу лише у випадку припинення дипломатичним службовцем громадянства України та лише за умови, що глава держави сам присвоював відповідний дипломатичний ранг.

«З огляду на викладене Велика Палата Верховного суду погодилася з висновком суду першої інстанції про те, що президент України, реалізуючи надані йому повноваження щодо присвоєння вищих дипломатичних рангів, може приймати лише рішення щодо їх присвоєння. Відтак указ президента України № 680/2019 в оскаржуваній частині підлягає скасуванню як такий, що виданий поза межами повноважень президента», – зазначено у постанові суду, яка є остаточною та оскарженню не підлягає.

Паралельно з цим суддя Великої палати Олександр Золотніков написав окрему думку. Він вважає, що суд мав скасувати рішення Верховного суду і залишити позов екснардепа Логвинського без розгляду. Це пов’язано з тим, що колишній обранець пропустив визначені терміни на оскарження указу Зеленського. Адже позивач пішов до суду 11 березня 2020 року, через пів року після оприлюднення спірного указу в «Офіційному віснику президента України».

Як повідомляв «Главком», минулого року народні депутати від «Європейської солідарності» Володимир Ар’єв і Артур Герасимов виграли справи проти президента Володимира Зеленського. Предметом розгляду у судах були ті ж самі претензії, що у справі Логвинського: незаконне скасовування указу президента Петра Порошенка про присвоєння дипломатичних рангів Надзвичайного і Повноважного Посла Ар’єву та Герасимову. 

Розгляд позовів нардепів від «Європейської солідарності» тривав у судах понад два роки.

Читайте також: Військові адміністрації Зеленського. Чому місцеве самоврядування стає дибки?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: