Україна дорікнула Сербії за порушення «джентльменської угоди»

Україна дорікнула Сербії за порушення «джентльменської угоди»
Генасамблея ООН

Сербія на засіданні Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку не підтримала ініційовану Україною «кримську» резолюцію

Український посол у Сербії Олександр Александрович звинуватив Сербію у порушенні «джентльменської угоди» через те, що вона проголосувала проти резолюції, висунутої Україною, на Генасамблеї ООН, всупереч підтримці Києвом Белграда в питанні Косова.

Про це повідомляє Kurir із посиланням на заяву українського посла для агенції Tanjug.

«Україна не визнає незалежності Косова. Ми кажемо, що Косово є суверенною частиною території Сербії. Проте вчора на засіданні Генеральної Асамблеї ООН під час голосування за резолюцію, що засуджує мілітаризацію Росією Криму та Азовського моря, Сербія була однією з 19 держав, які проголосували проти. Сербія могла би принаймні утриматись, адже в липні під час візиту Петра Порошенка до Белграда між ним та сербським президентом було досягнуто джентльменський договір про те, що наші країни не голосуватимуть одна проти одної», - йдеться у повідомленні.

Александрович підкреслив, що «не розуміє» такої поведінки Сербії, адже нещодавно Україна, в свою чергу, проголосувала проти членства Косова в Інтерполі.

Також посол України в Сербії висловив жаль з приводу того, що Белград не приєднався до антиросійських санкцій, але й розуміння, що це пов’язано з великим обсягом російсько-сербської торгівлі.

Як відомо, Російська Федерація, Білорусь, Сербія та ще 16 країн на засіданні Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку не підтримали ініційовану Україною резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м.Севастополь (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів».

Нагадаємо, Генеральна асамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію, яка закликає Росію вивести свої війська з території окупованого Криму та засуджує зростаючу російську військову присутність в Чорному і Азовському морях.

Співавторами резолюції виступили 40 країн.

Постпред України при ООН розповів, чому «кримську» резолюцію ухвалювали двома третинами голосів, а не простою більшістю.

Варто зазначити, що вперше резолюція ООН зазначає, що окупувавши Крим, Росія порушила Будапештський меморандум 1994 року.

Президент України Петро Порошенко назвав резолюцію ООН важливим кроком на шляху до деокупації Криму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: