«Венеціанська комісія» не оцінювала положення чинного Закону «Про судоустрій і статус суддів» - Пилипенко

«Венеціанська комісія» не оцінювала положення чинного Закону «Про судоустрій і статус суддів» - Пилипенко

За словами Пилипенка, в рамках судової реформи не потрібно було приймати цілий ряд законів

Колишній депутат Верховної Ради 7-го скликання, екс-представник України в Європейській комісії «За демократію через право» («Венеціанська комісія») Володимир Пилипенко вважає, що під наглядом Міжнародного Валютного Фонду або іноземних партнерів судова система краще не стане. Про це він сказав в коментарі Українським Новинам.

«Під наглядом МВФ або іноземних донорів наша судова система точно краще не стане. Ми робимо реформи не для когось із Брюсселя чи Вашингтону. Чи не вони нас захищають на фронті, не ним ходити по судах першої інстанції, розповідаючи про свої біди. Реформи мають бути перш за все для України. Подвійні стандарти тут не спрацьовують», - заявив Пилипенко.

За його словами, в рамках судової реформи не потрібно було приймати цілий ряд законів, так як їх кількість не дало очікуваних результатів.

«Більш того, я переконаний, що перелік нормативно-правових актів, якими будуть намагатися реформувати судову систему і далі буде продовжуватися. Наприклад, ще необхідно ввести механізми для функціонування Вищого суду з питань інтелектуальної власності, які на сьогодні відсутні», - додав він.

Пилипенко зазначив, що «Венеціанська комісія» не оцінювала положення чинного Закону «Про судоустрій і статус суддів», а давала свій висновок щодо проекту про внесення змін до Конституції в частині правосуддя.

«Чому провести в Україні ефективну судову реформу поки не вдалося? Причина очевидна. Ніхто не ставив собі за мету здійснювати якісні і кардинальні зміни. Швидше - підлаштувати до ситуативних інтересів тієї політичної еліти, яка сьогодні при владі. В результаті отримали, без перебільшення, розвалену судову систему. Показовий факт - відсутність суддів в судах. Дійшло до того, що навіть деякі районні суди закрилися, бо там не було кому судити. Люди не можуть реалізувати своє конституційне право на справедливий суд, адже нікому займатися їхніми проблемами», - обурився екс-депутат.

Також він вважає, що ліквідувавши Вищий адміністративний суд, знищили адміністративну юстицію - інститут, який повинен якраз дуже предметно відстоювати інтереси простих українців у відносинах з органами державної влади.

Він зазначив, що в своїх висновках «Венеціанська комісія» вказувала, що саме Вищий адміністративний суд, з огляду на його важливе значення для захисту прав людини, повинен існувати як окремий спеціалізований суд.

Пилипенко впевнений, що говорити про більш незалежні і справедливі суди в Україні сьогодні не доводиться.

«Ті, хто так завзято взявся їх реформувати, своїми нововведеннями вбивають віру людей в справедливий суд. Відновлення цієї довіри - це ще одна невирішена задача. І тут складно визначити кілька кроків, які б перетворили судову систему в ефективний механізм. Тут і десяти мало. потрібна професійна робота, по залученню експертного середовища - тих, хто працює в українському правовому полі, хто знає, що не так і як це змінити. Таких дискусії ще не було», - констатував він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: