Зеленський у своєму фільмі необґрунтовано перехвалив парламент - фактчек

Зеленський у своєму фільмі необґрунтовано перехвалив парламент - фактчек
Володимир Зеленський забув про досягнення нардепів попередніх скликань?

Результативність Ради поточного скликання є високою, але не є ані унікальною, ані найвищою в історії парламентаризму України

Президент Володимир Зеленський у фільмі «Рік Президента Зеленського» похвалив Верховну Раду за ефективну законотворчість. Зі слів президента може здатися, що продуктивність чинного парламенту є найвищою в історії. Вона справді висока, але не унікальна, зазначає bihus.info.

Цитата: «Результат є результат: 180 законів за 8 місяців було прийнято в Верховні Раді України. Де є така статистика?» (Володимир Зеленський, фільм «Рік Президента Зеленського», 22 квітня 2020 року).

Намагання президента подати цей показник, як безпрецедентний, є перебільшенням.

Ще раніше, 28 лютого цього року Комітет виборців України здійснив свій підрахунок, де порівняв результативність перших півроку роботи Верховної Ради 9-го скликання із аналогічним періодом роботи попереднього скликання, за президентства Петра Порошенка.

«За перші півроку року депутатами ВР VIII скликання було прийнято 173 закони, тоді як ВР IX скликання – 155 законів», – йшлося в аналітиці. Тобто нинішній парламент за перші півроку роботи прийняв менше законів, ніж попередній за свої перші півроку.

Bihus.Info, у свою чергу, проаналізували інший показник - «коефіцієнт законотворчості» – він обрахований як співвідношення кількості законопроєктів, які врешті стали законами, та календарних днів, впродовж яких Верховна Рада ці законопроєкти зареєструвала.

Наприклад, нинішня Верховна Рада на день публікації фільму «Рік Президента Зеленського» з усіх зареєстрованих у поточному скликанні проєктів проголосувала за 174 закони. Працювала вона 238 днів. Відтак її коефіцієнт законотворчості складає 0,73 закона за один календарний день (за 238 днів роботи – станом на день публікації фільму «Рік Президента Зеленського»).

Кращий показник за увесь час своєї роботи, згідно із даними пошукової бази ВР, мають парламенти одразу двох скликань – 4-го та 6-го.

Верховна Рада 4-го скликання працювала іще за старою Конституцією – її каденція складала 4 роки. При цьому половину цього часу вона пропрацювала іще за президента Леоніда Кучми, а половину – вже за президента Віктора Ющенка. Без дострокового розпуску пережила «Помаранчеву революцію».

Ці потрясіння не завадили депутатам показувати більшу продуктивність, ніж показує нинішнє скликання парламенту. Коефіцієнт законотворчості склав 0,77 закона на день (1140 результативні законопроєкти за 1473 календарні дні).

Верховна Рада 6-го скликання також «пережила» двох президентів. Депутати починали свою роботу ще за президента Ющенка, а закінчили – за президента Віктора Януковича. Революцій їй переживати не довелося, а парламентську коаліцію сформували Партія регіонів, Комуністична партія України та Блок Литвина. В опозиції були «Наша Україна» Віктора Ющенка та «Батьківщина» Юлії Тимошенко.

Депутати Верховної Ради 6-го скликання показали наразі найвищу результативність в історії – коефіцієнт 0,78 закона на день (1442 результативні законопроєкти за каденцію тривалістю 1847 дні). 

Відтак наразі чинна Верховна Рада 9-го скликання займає третє місце за цим коефіцієнтом.

По-друге, у статистику попередніх скликань потрапляє невелика кількість законопроєктів, зареєстрованих скликанням, яке аналізується, а остаточно проголосованих наступним.

По-третє, у порівнянні не враховували законотворчість Верховної Ради 1-го та 2-го скликань, оскільки пошукова система офіційного сайту ВР не дає можливості отримати таку статистику.

Варто зазначити, що йдеться лише про кількість законів, а не про їхню якість.

Втім, навіть з урахуванням цих нюансів, очевидно, що результативність Верховної Ради поточного скликання справді є високою, але не є ані унікальною, ані найвищою в історії українського парламентаризму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: