Україна та Франція проводитимуть спільні наукові дослідження в Антарктиці

Україна та Франція проводитимуть спільні наукові дослідження в Антарктиці
Антарктика

Українські науковці вже зацікавилися двома проектами щодо досліджень на архіпелазі Кергелен

Українські науковці зможуть долучитися до проведення досліджень на французьких антарктичних та субантарктичних станціях.

Відповідні домовленості були досягнуті директором департаменту науково-технічного розвитку Міносвіти, представником уряду України в Секретаріаті договору про Антарктику Дмитром Чеберкусом та Ів Френо, директором Французького полярного інституту імені Поля-Еміля Віктора, повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки.

«За обраними проектами ми плануємо розпочати двостороннє співробітництво у сфері дослідження Антарктики. Завдяки цьому наші вчені, наприклад, отримають можливість долучитися до наукових досліджень на французьких антарктичних та субантарктичних станціях. Причому це можуть бути як короткострокові проекти, так і тривалі - терміном до одного року», - зазначив Чеберкус.

За його словами, українські науковці вже зацікавилися двома проектами щодо досліджень на архіпелазі Кергелен.

Зокрема, французька сторона запропонувала Україні для співпраці низку наукових проектів за такими напрямами, як геологія, клімат, жива природа, астрономія, сейсмологія тощо.

Ів Френо пообіцяв підтримувати публікації вчених за підсумками цих досліджень у наукових виданнях Франції.

«Це дозволить підвищити публікаційну активність українських вчених і зробити нашу антарктичну науку більш видимою для світової наукової спільноти», - додають у Міністерстві.

Сторони також дійшли згоди провести спільний науковий семінар навесні 2018 року, тематика якого буде визначена дещо пізніше.

Нагадаємо, у травні цього року Україна та Австралія розпочали співпрацю з дослідження та освоєння Антарктики.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: