Експерт пояснив, чому в поліції катування підозрюваних стало нормою

Експерт пояснив, чому в поліції катування підозрюваних стало нормою
Юрій Бєлоусов

Поліцейські все частіше тортурами «вибивають» зізнання у підозрюваних

Катування та жорстоке поводження поліцейськими з підозрюваними є системним явищем. За 2017 рік майже 2500 людей звернулися за медичною допомогою через травми, які завдали працівники поліції.

Найпоширенішими є випадки побиття, інколи поліцейські вдаються до більш жорсткого поводження - застосовують увімкнену праску та електрострум або одягають поліетиленовий пакет на голову підозрюваному. Головною причиною такого поводження поліцейськими є отримання зізнання у вчиненні злочину.

А причиною існування жорстокого поводження – безкарність поліцейських. Про це розповів Юрій Бєлоусов, виконавчий директор експертного центру з прав людини, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком», представляючи аналітичний звіт «Неналежне поводження в діяльності Національної поліції України: прояви, поширеність, причини».

За даними закладів охорони здоров’я, у 2017 році майже 2500 людей звернулися за медичною допомогою через травми, завдані працівниками поліції. При цьому простежується стійка тенденція до збільшення кількості таких звернень.

Працівники поліції застосовують катування та жорстоке поводження з різних причин. Найголовніша – «вибивання зізнань у злочині».

«Поліцейські вдаються до таких дій з метою отримання певних відомостей від затриманої особи: зізнання у вчиненні злочину, відомостей чи визнання від третьої особи, відомостей про причетних до вчинення злочину. Можуть також в такий спосіб карати особу за певні дії, застосовують насильство з метою неправомірної вигоди від затриманої особи. Як правило, це вимагання коштів від підозрюваних осіб за не притягнення їх до кримінальної відповідальності», - говорить Бєлоусов.

Експерт зазначає, що найбільший відсоток травмуючих впливів приходиться на область голови з переважною більшістю струсом мозку. Також є травми кінцівок, переломи кісток носа, ребер, нижньої щелепи, ключиці. Відмічає Бєлоусов і тілесні ушкодження, заподіяні в область статевих органів. Такі ушкодження завдають сильного фізичного болю та страждання людині. Враховуючи область їх нанесення, вони не могли бути заподіяні працівниками поліції випадково або не умисно. Є випадки зґвалтування, одягання поліетиленових пакетів на голову.

У дослідженні наводиться приклад, коли працівники поліції нанесли тупі травми живота вагітним жінкам, вагітність була від 16-до 22 тижнів. Такі дії поліцейських призвели до загроз викиднів.

«Зустрічалися нам випадки, коли працівники поліції застосовували увімкнену праску або електрострум», - продовжує Бєлоусов.

Виконавчий директор Експертного центру з прав людини відзначає, що більшість випадків неналежного поводження вчиняється за участі двох і більше працівників поліції. Крім того, такі дії знаходять підтримку у колег. Але згідно статті 1 Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання ці дії кваліфікуються як тяжке кримінальне правопорушення.

На думку експерта, однією з основних причин існування неналежного поводження є безкарність правоохоронців за такі випадки. Аби виправити ситуацію потрібно внести зміни до кримінального законодавства, зокрема в статтю 127 Кримінального кодексу.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: