Росіянин, що просить притулку в Україні, розповів, як ФСБ шила йому «сибірський сепаратизм»

Росіянин, що просить притулку в Україні, розповів, як ФСБ шила йому «сибірський сепаратизм»
Сольдаду Ковалісіді

Проблеми з ФСБ у Ковалісіді почалися тоді, коли його співтовариство ЛГБТ у Омську визнали іноземним агентом

Трансґендерний чоловік Сольдаду Ковалісіді (за нинішнім паспортом — Світлана Коваль) розказав, як у Росії, звідки він переїхав до України, ФСБ шила йому «сибірський сепаратизм». Своєю історією Сольраду поділився в інтерв’ю «Главкому».

Проблеми з ФСБ, за словами росіянина, почалися тоді, коли його співтовариство ЛГБТ у Омську визнали іноземним агентом.

«Після цього мене почали викликати на допити до ФСБ, але там практично не питали про нашу організацію, а розпитували про поетичні вечори, які я проводив. Це все тому, що в Омську не було помітних трансґендерних людей, вони не мали ЛГБТ-організації. А поетичні вечори були способом розбудувати таку спільноту», — розповідає Ковалісіді.

Чоловік згадує, як у ФСБ його питали: «Чому люди з вашого проекту на запитання, де вони проживають, відповідають, що живуть в Сибіру, а не в Росії?»

«Всі питання формулювалися з таким підтекстом, ніби я займаюся відокремленням Сибіру. Я народився в Іркутську. Я просто можу любити Сибір. Якщо люди відповідають, що вони з Сибіру, що тут поганого?» — пояснює Ковалісіді.

Він додає, що в його організації був захід із самооборони «Проект безпеки».

«Ми їздили по всьому Сибіру і навчали трансґендерних людей елементам самооборони. У ФСБ мене запитували: «Що це за загони людей, яких я зібрався готувати?». Це звучало як абсурд. Армія трансґендерних людей піде куди, на Москву?» — жартує Ковалісіді.

Нагадаємо, Сольдаду Ковалісіді втік з Росії до України півтора року тому. Тут він почав нове життя: знайшов роботу, друзів, кохання. У рідному Омську після того, як він підстриг волосся та почав ходити у чоловічому одязі, на нього влаштовували «сафарі»: Сольдаду п’ять разів побили, поліція на ці факти не реагувала, відмовлялась навіть приймати заяву від потерпілого. Не кращою була ситуація з лікарями. Медики не надавали допомогу чоловіку.

Зараз Сольдаду судиться із Державною міграційною службою України за право отримати статус біженця. Попри намагання довести небезпеку від переслідувань, які чекають на нього у Росії у разі депортації, українська влада вирішила відмовити в наданні статусу.

Наступний суд, на якому розглянуть справу біженця, відбудеться 19 березня. 

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Сольдаду Ковалісіді: Мама змирилася з моєю трансґендерністю, а от з тим, що я втік в Україну до «фашистів» – ні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: