В УПЦ КП відреагували на рішення Собору єпископів Польської православної церкви

В УПЦ КП відреагували на рішення Собору єпископів Польської православної церкви
Речник УПЦ Київського патріархату Євстратій Зоря 

По формі польське рішення може бути витлумачене в різний спосіб, пояснив речник УПЦ Київського патріархату

Речник Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій Зоря назвав «зразком казуїстики» рішення Польської православної церкви про заборону входити в літургійно-молитовні контакти з духовними «так званого Київського патріархату і так званої Автокефальної церкви, які в минулих діях учинили багато зла».

Про це Зоря написав на своїй сторінці у Facebook.

«По формі польське рішення може бути витлумачене в різний спосіб - і очевидно, що таким був задум його авторів, - але по суті воно не є перешкодою для Вселенського патріархату надалі реалізовувати вже прийняте ним рішення про автокефалію для України», - вважає представник УПЦ КП.

Також Зоря вказав на те, що єпископи Польської православної церкви формально навіть не згадують про рішення Вселенського патріархату.

«Не підтримують їх, але і не осуджують. Просто - не згадують. А формула, обрана для «заборони на літургійні контакти з кліриками»є багатозначною і спеціально виписаною так, щоби в скорому часі вона втратила актуальність», - вважає архієпископ Зоря.

Нагадаємо, у п’ятницю Архієрейський собор Польської православної церкви заборонив контакти зі священнослужителями УПЦ КП і Української автокефальної православної церкви, настоятелям яких Константинополь скасував анафему.

Раніше Сербська православна церква відмовилася визнати канонічністьУкраїнської православної церкви Київського патріархату і Української автокефальної православної церкви.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія. 

Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков. 

3 листопада президент Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: