Чи будуть безпечними Олімпійські ігри в Ріо?

Чи будуть безпечними Олімпійські ігри в Ріо?

Що ближче до відкриття Олімпійських ігор у Ріо, тим більше сумнівів щодо заходів безпеки. Поліція обіцяє втримати ситуацію під контролем

Округла будівля з величезним скляним фасадом має вражаючий вигляд. Тут, поруч зі знаменитим Самбадромом в Ріо-де-Жанейро розташувався координаційний центр, який відповідає за безпеку на Олімпійських іграх. Принаймні так нам розповідає його начальник Жозе Маріану Белтраме. Він секретар з громадської безпеки штату Ріо-де-Жанейро і відповідає за роботу CICC - Центру об'єднаного командування і контролю за безпекою у Ріо.

Белтраме спеціалізується переважно на масштабних масових заходах. Візит Папи Римського в 2013 році, Чемпіонат світу з футболу 2014 року - завдяки його зусиллям під час цих подій у Бразилії ніщо не загрожувало безпеці людей. Крім того, він - досвідчений поліцейський з чудовою репутацією, яку він здобув завдяки «підрозділам миротворчої поліції» (UPP). Кілька років тому ці спецзагони витіснили всесильні наркобанди з багатьох фавел - зубожілих передмість Ріо. До свого нового мега-завдання - гарантувати безпеку Олімпійських ігор - Белтраме ставиться не менш серйозно.

Ісламістська атака у Ріо?

«Тероризм є нашою найбільшою проблемою», - розповідає Белтраме. Він вважає, що ситуація в Ріо не має нічого спільного з тими кривавими нападами, яких нещодавно зазнали кілька європейських міст. «Ми зрозуміли все ще 2007 року, тож ще тоді почали працювати тут», - каже чиновник.

Порядок на Олімпіаді забезпечуватимуть 85 тисяч поліцейських і солдатів - це вдвічі більше, ніж у Лондоні 2012-го. Це найбільший такий контингент в історії Бразилії. Минулого тижня правоохоронці затримали десять осіб за підозрою в тероризмі. До нападів - зокрема і з ісламістським підтекстом - затримані готувалися протягом місяців. «Наша служба безпеки в столиці Бразиліа регулярно складає так звані «карти небезпеки», на яких вказано усі підозрілі події. Ми отримуватимемо їх протягом усіх 15 днів, що триватимуть Ігри», - розповідає Белтраме.

Стадіони, аеропорти, станції метро - ключові точки, які терористи мали на прицілі під час нападів у Парижі та Брюсселі. У Ріо ці місця будуть під особливим контролем завдяки зональній системі відповідальності - коли за кожним районом стежитиме конкретний службовець. «Ми не повинні допустити, щоб терорист потрапив у метро», - каже Белтраме. Проте він одразу ж дає зрозуміти, що нічого не може гарантувати - особливо якщо доведеться мати справу зі нападниками-одинаками.

Суворі стандарти безпеки після нападу в Ніцці 14 липня стали ще жорсткішими, тож перевірки документів будуть ще ретельнішими. До того ж, з 18 липня у країні на внутрішніх авіарейсах запровадили такі ж заходи безпеки, як і на міжнародних. Бразильські силовики перебувають у постійному контакті з коллегами зі Франції, а надто після того, як французька розвідка отримала інформацію про можливий напад на французьку олімпійську збірну.

На порядку денному - напади і насильство

Ріо-де-Жанейро завоювало право на проведення Олімпіади ще 2009 року. Але за лічені дні до початку Ігор ситуація з безпекою і у місті, і в штаті навряд чи може були більш критичною. Перелік жахіть довгий: учасницю Паралімпіади з Австралії Лізл Теш наприкінці червня пограбували під дулом пістолета. Наприкінці травня це ж сталося з Фенандо Ечаваррі, олімпійським чемпіоном з вітрильного спорту 2008 року, так само посеред вулиці. У липні пограбували машину німецького телеканалу ARD, зникла техніка вартістю 400 тисяч євро. А кілька тижнів тому 20 членів однієї з наркобанд звільнили з військового шпиталю в центрі Ріо свого боса на прізвисько «Fat Family», одного з найнебезпечніших злочинців Бразилії. Загинули двоє людей.

«Ласкаво просимо у пекло»: 4 липня поліцейські та пожежники влаштували акцію протесту через брак фінансування

«Ласкаво просимо у пекло» - таким транспарантом у липні зустрічали пасажирів у залі прильоту міжнародного аеропорту Ріо поліцейські та пожежники, які влаштували там акцію протесту. І справді, багатьох спортсменів непокоїть стан безпеки. Німецький гольфіст Мартін Каймер, наприклад, заявив, що не хотів б залишати Олімпійське селище.

Чіткі стандарти МОК

«Я сподіваюся на Ріо», - говорить Белтраме майже войовниче. Проте не факт, що він зможе втілити свою мету і досягти стовідсоткової безпеки, оскільки Міжнародний олімпійський комітет (МОК) має свої власні вимоги до поведінки силовиків. «Вони не хочуть бачити на стадіонах жодного правоохоронця у формі, - пояснює Белтраме. - Вони бояться, що це може негативно вплинути на глядачів та спортсменів». Тому створений Белтраме підрозділ спеціального призначення, що на постійній основі охороняє футбольні матчі на стадіоні «Маракана», не зможе бути присутнім там же на церемонії відкриття Ігор. «Побажання МОК складно реалізувати, - дипломатично каже Бельтраме, - але Комітет може ставити будь-які вимоги, і я повинен їх виконати».

019414060_40300Центр об’єднаного командування і контролю за безпекою у Ріо-де-Жанейро

У підвальному приміщенні Центру командування і контролю за безпекою перед очима постає картина, наче з центру управління польотів НАСА: довгі ряди столів і робочих станцій, перед якими височіє гігантська стіна з десятками моніторів. На них - миготить позначками карта Ріо-де-Жанейро, яка показує, де саме складається небезпечна ситуація. Сотні співробітників центру так завзято працюють, наче Олімпіада вже почалася. Це величезний апарат. За офіційними даними, система гарантування безпеки під час Олімпіади коштувала Ріо майже 600 мільйонів євро, хоча штат є практично банкрутом і може розраховувати тільки на фінансову допомогу центральної влади.

«Нова поліцейська культура»

Белтраме вважає, що його концепція гарантування безпеки - як і звільнення фавел від банд - стане одним із довготривалих наслідків проведення Ігор. «У нас є шанс показати, що ми не тільки місто з високим рівнем вуличного насилля», - вважає він. До створення негативного іміджу Ріо долучилися і правоохоронці - майже щодня у Ріо внаслідок поліцейського насилля гинуть люди. «Підрозділи миротворчої поліції» діяли у фавелах як загарбники, кажуть критики. Це треба змінити - за допомогою «навчальних елементів», - розповідає Бельтраме. Соціологія та права людини повинні з'явилися в навчальному плані силовиків. «Ми повинні змінити поліцейську культуру», - вважає 59-річний секретар з громадської безпеки Ріо-де-Жанейро.

Сам він не буде дивитися Олімпіаду - обов'язок кличе. У Центрі об'єднаного командування у нього є навіть спальня. Під час Чемпіонату світу з футболу він взагалі не виходив з Центру. Залишатиметься він тут і під час Олімпіади.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: