Вчені планують космічну станцію наступного покоління

Вчені планують космічну станцію наступного покоління

Передові космічні держави світу вже висловили зацікавленість у проекті

Вчені планують запустити найвіддаленішу космічну лабораторію, яку коли-небудь створювало людство. 6-9 грудня у м. Нордвейк (Нідерланди) триває зустріч науковців з НАСА та ЄКА, які обговорюють плани створення навколомісячної станції Deep Space Gateway (Ворота у далекий космос).

Жодна країна поки що не взяла на себе відповідальності за повне фінансування місії, яка повинна стартувати на початку 2020-х. Але космічні агенції вже активно займаються розробкою проекту, зокрема визначають оптимальну траєкторію. «Мене неабияк вразила якість і конкретика пропозицій», — каже організатор зустрічі, інженер-робототехнік з ЄКА Джеймс Карпентер, який подвоїв кількість її учасників до 250.

Deep Space Gateway має заступити Міжнародну космічну станцію (МКС) після того, як вона «вийде на пенсію» в середині наступного десятиліття, — розповідає Девід Паркер, директор Центру вивчення космічних польотів та робототехніки ЄКА. Космічні агенції вже чітко заявили, що їхньою головною метою для станції є тестування технологій дослідження глибокого космосу та відпрацювання польоту на Марс. «Але ми також хочемо визначити, які найкращі наукові знання ми можемо з цього отримати», — каже Паркер.

Розташування на орбіті Місяця має багато переваг. У такий спосіб можна уникнути дії захисного магнітного поля Землі і зімітувати умови далекого космосу — унікальне середовище для досліджень. Це дасть змогу дослідити, як космос впливає на людську фізіологію, й провести інноваційні експерименти у галузі фізики та астрономії, — каже Карпентер. Зокрема, станцію планують обладнати сенсором міжзоряного пилу, який ніколи не досягає Землі через її магнітне поле. Крім того, на ній хочуть розмістити радіообсерваторію, яка збиратиме випромінювання з епохи «темних віків» Всесвіту (400.000 — 1.000.000 років після Великого вибуху), що на Землі неможливо через техногенне випромінювання та вплив її іоносфери.

Зі станції навколо Місяця можна отримати регулярний доступ до його поверхні, — каже Махеш Ананд, планетолог з Відкритого університету у м. Мілтон Кейнз (Сполучене Королівство). У минулому десятилітті вчені підтвердили існування води на Місяці, однак поки що є обмаль інформації про те, де вона, скільки її і як її добувати. Дослідники на борту лабораторії на орбіті Місяця зможуть контролювати місячні зонди в реальному часі і вивчати місячну породу, не повертаючи її на Землю.

Крім того, така станція має потенціал стати полігоном для випробування технологій, необхідних для далеких космічних мандрівок, передусім подорожі на Марс. Зокрема, хімік з Білефельдського університету Армін Ґольцхойзер хоче протестувати потенціал карбонових мембран товщиною з нанометр, які утворені зі спаяних ароматичних молекул. Такі мембрани можуть стати ефективними та довготривалими фільтрами для очищення води та кисню. А біохімік Кетрін Брінкерт з Каліфорнійського технологічного інституту в Пасадені очікує випробувати пристрій, який прискорює синтез кисню та водню за участю сонячного світла, оптимізований для використання в умовах мікрогравітації.

Передові космічні держави світу вже висловили зацікавленість у проекті. Так, у вересні НАСА підписала угоду з російським агентством Роскосмос, у якій його охарактеризували як «частину спільного бачення майбутніх досліджень». Японські та китайські космічні агенції також висловили інтерес. І НАСА, і ЄКА вже підписали контракти з промисловими партнерами для попередніх робіт. Проте час старту проекту залежить передусім від нового директора НАСА — Джеймса Бріденстайна, республіканця, конгресмена віл штату Оклахома. Щоб проект розпочався на початку 2020-х, як заплановано, ключові рішення потрібно ухвалити ще до кінця 2019 року, — каже Паркер.

Scientists want in on humanity's next big space station

Nature, 5/12/2017

Зреферував Євген Ланюк

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: