Вибори у Франції: переконлива перемога партії Макрона

Вибори у Франції: переконлива перемога партії Макрона
Партія президента Франції Еммануеля Макрона була створена лише рік тому

Партія президента Франції Еммануеля Макрона «Вперед, республіка!» здобуває переконливу перемогу на парламентських виборах

Після того, як були підраховані майже всі голоси другого туру, партія «Вперед, республіка!» разом з її союзником - центристською партією «Демократичний рух» (MoDem) - отримують значно більше 300 із 577 місць у нижній палаті французького парламенту.

Водночас це дещо менше, ніж прогнозували політологи, які очікували ще впевненішу перемогу Еммануеля Макрона. У будь-якому разі, президент Франції отримав мандат в парламенті на втілегння своєї проєвропейської та орієнтованої на бізнес-інтереси програми реформ.

Явка у другому турі виявилася значно нижчою, ніж на виборах 2012 року. Багато виборців - як опоненти, так і прихильники пана Макрона, - як вважається, не прийшли на виборчі дільниці після відчутної перемоги його партії в першому турі.

Прем'єр-міністр Едуар Філіп, зазначивши низьку явку, пообіцяв, що його партія  захищатиме інтереси всіх французів.

Консервативна партія «Республіканці» та її союзники можуть сформувати найбільший опозиційний блок - вони отримають від 125 до 131 мандату. Але це суттєво менше, ніж 200 мандатів, які мали французькі консерватори у попередньому складі Національних зборів.

Соціалісти, які перебували при владі у Франції останні п'ять років, отримають від 41 до 49 місць - їхній найгірший результат за всю історію існування партії.

Вперше в Національні збори пройшла лідер «Національного фронту» Марін Ле Пен. Її ультраправа партія може отримати від чотирьох до восьми місць.

Перемога політичних новачків

Вибори до Національних зборів Франції проводяться в два тури. У другому турі 18 червня голосування пройшло у тих округах, де кандидати у першому турі не набрали більше 50% голосів.

Еммануель Макрон створив партію «Вперед, республіка!» у квітні 2016 року, половина її кандидатів не мають політичного досвіду.

Партії з більш багатою історією закликали виборців підтримати суперників пана Макрона, щоб не допустити монополізації влади.

Один із лідерів партії «Республіканці» Франсуа Баруен після першого туру заявив, що низька явка виборців свідчить про «глибокий розкол» у французькому суспільстві, а пані Ле Пен виступила за реформу виборчої системи.

Партія «Вперед, республіка!» висувала кандидатів з різних сфер життя, зокрема, студентів та пенсіонерів, багато з яких - новачки в політиці. Відбір кандидатів проводився на підставі резюме, надісланих електронною поштою.

Що далі?

Х'ю Скофілд, ВВС, Париж

Усе сталося так швидко, що виникає відчуття, ніби у Франції паморочиться голова.

Багато хто дивиться на свого нового лідера, і значно більше людей, ніж кількість тих, хто голосував за нього, щиро вражені його якостями як політика. Але багато хто також запитує - а що далі?

Відповісти на нього складно, і саме цим елементом невизначеності новий президент відрізняється від своїх попередників.

Партія Макрона нещодавно не існувала. Він придумав її сам. Половині нових парламентарів доведеться зараз вчитися, у буквальному сенсі цього слова, як виконувати свою нову роботу.

І жодного разу з часів Шарля де Голля в 1958 році у президента Франції не було такої потужної підтримки у парламенті, де політична кар'єра більшості його депутатів залежить особисто від нього.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: