Депутатам потрібно створити слідчу комісію для розслідування схеми Коломойського в «Центренерго», - політолог

Депутатам потрібно створити слідчу комісію для розслідування схеми Коломойського в «Центренерго», - політолог

Експерт повідомив, що нині розгортається скандал довкола державної компанії «Центренерго», яка відмовилась від закупівлі українського вугілля на користь російського

Для розслідування скандалу довкола держкомпанії «Центренерго» необхідно створити тимчасову слідчу комісію у Верховній Раді. Про це написав політолог Петро Олещук на своїй сторінці у Facebook.

Експерт повідомив, що нині розгортається скандал довкола державної компанії «Центренерго», яка відмовилась від закупівлі українського вугілля на користь російського, що постачає компанія, пов’язана з олігархом Ігорем Коломойським. Фактично олігарх заробляє на держкомпанії.

«На початку липня у державній компанії «Центренерго» змінився менеджмент. Після цього відмовилися від українського вугілля шахти «Краснолиманська», та почали закуповувати російське з шахт, пов’язаних з Коломойським. «Совпадєніє»? Хто знає. Так, Центренерго підписала договір на поставку вугілля з Росії на 400 мн грн з ТОВ «Нафта Форс», засновник і директор якої безпосередньо причетний до діяльності групи «Приват»… При цьому, вироблену з російського вугілля продукцію державне «Центренерго» продає підприємствам все того ж Коломойського - Нікопольському і Запорізькому заводом феросплавів», - написав Олещук.

На його думку, цей скандал компоментує представників нової влади, до якої Ігор Коломойський близький. Політолог запропонував депутатам розібратися з цією проблемою та створити у Верховній Раді тимчасову слідчу комісію для розслідування ситуації в Центренерго.

«Шановні новообрані народні депутати - Слуги народу, можливо, слід створити слідчу комісію у Верховній раді, розібратися з питанням, зі справедливістю обвинувачень, оголосити про висновки та закрити питання раз і назавжди? Чому б не продемонструвати приклад реагування у цій ситуації? Адже тему будуть обговорювати, і зігнорувати її не вийде», - зазначив Олещук.

Раніше екс-голова НКРЕКП Дмитро Вовк заявив, що сконцентрувавши зусилля на розслідуванні сфабриковної справи «Роттердам+», НАБУ і САП не помічають зловживань на Центренерго на користь Коломойського, які призведуть до банкрутства держпідприємства. «Серед фахівців не секрет поточна схема зловживань на Центренерго: вугілля купується по 2500 грн/тонну - це вище, ніж ціна Роттердам+, тобто завищення собівартості; собівартість електричної енергії з такою ціною вугілля складає не менше 1.90 грн/кВт.год; але продаж відбувається майже виключно підприємствам Коломойського за ціною 1.30 грн/кВт.год, тобто зі збитком 30%», - описав схему зловживань Вовк.

Нещодавно ЗМІ оприлюднили інформацію, що держкомпанія «Центренерго» підписала контракт на закупівлю російського вугілля на 400 млн грн з невідомою бориспільською фірмою «Нафта Форс», заснованою минулоріч у серпні зі статутним фондом в 1 тис. грн. Згодом Незалежна профспілка гірників України звернулася до виконуючого обов'язки голови СБУ Івана Баканова з проханням перевірити інформацію про закупівлю держпідприємством «Центренерго» вугілля з окупованих районів Донбасу.

Нагадаємо, 19 серпня за участю президента відбулась нарада з питань підготовки країни до зими. Учасники наради визнали, що формула «Роттердам+» забезпечує найнижчу закупівельну ціну вугілля – 1,74 тис. грн за тону.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: