«Оператор ГТС» купив російські труби вдвічі дорожче українських (оновлено)

«Оператор ГТС» купив російські труби вдвічі дорожче українських (оновлено)
Інформація на Prozorro підтверджує, що державне підприємство «Оператор ГТС України» висуває неоднозначні вимоги до продукції, що призводить до зростання вартості закупівель

«Оператором ГТС» були відхилені дешевші пропозиції від інших учасників тендеру

ТОВ «Оператор ГТС України» закупило російські труби і не допустило до торгів пропозицію українського виробника, який вже постачав труби для українських і європейських газопроводів. Про це свідчать дані тендера, опубліковані у системі Prozorro.

Понад 24 млн грн з 128 млн грн піде на зварну прямошовну сталеву трубу 1020х12 К55, яку виробляє російське АТ «Челябінський трубопрокатний завод». Вартість таких труб 20 040 грн за метр, всього їх планують купити 1204 штуки. Згідно з розрахунками видання «Наші гроші», у перерахунку на вагу, ціна цих труб становить близько 67 тис грн за тонну.

Оператором ГТС України були відхилені і дешевші пропозиції від інших учасників за рахунок застосування дискримінаційних вимог до труб. Зокрема, ОГТСУ вимагав обов'язкового проведення експандування (гідравлічне або гідромеханічне калібрування труб – прим)

Наприклад, ТОВ «ЗСП», яке постачало аналогічні труби державній компанії «Укргазвидобування» за ціною 31 тис грн за тонну, що більш ніж у два рази дешевше, ніж російські, відмовилося від участі у тендері через дискримінаційні вимоги. Хоча і «Укргазвидобування» і «Оператор ГТС України» працюють з одним і тим же вибухонебезпечним газом.

Один із учасників закупівлі ТОВ «Нафтосервіс» звернулося до «Оператора ГТС» з проханням продовжити термін подачі пропозиції до 15 червня, щоб поставити трубну продукцію виробництва Voestalpine Tubulars GmbH & Co. KG, Австрія. Однак, такий запит був відхилений.

Інформація на Prozorro підтверджує, що державне підприємство «Оператор ГТС України» висуває неоднозначні вимоги до продукції, що призводить до зростання вартості закупівель. При цьому, значна частина бюджетних коштів витрачається на підприємства країни-агресора, зокрема, на Челябінський трубопрокатний завод.

Оновлення від 1 вересня 2009 року

За кілька днів після оприлюднення інформації про закупівлю російських труб до редакції звернулося ТОВ «Оператор ГТС України» зі звинуваченнями в тому, що матеріал містить «ряд невідповідностей/ і зокрема неправдивої інформації». Дотримуючись принципу об'єктивності, «Главком» публікує повний список претензій компанії і її аргументів, які, власне, не спростовують все, про що повідомлялось вище, а пояснюють, чому сталось саме так.

1) «Повідомляється, що оператором ГТС України були відхилені і дешевші пропозиції від інших учасників (…)»;

«ТОВ «Оператор ГТС України» ….не допустило до торгів пропозицію українського виробника, який вже постачав труби для українських і європейських газопроводів. Про це свідчать дані тендера, опубліковані у системі Prozorro»

«Один із учасників закупівлі ТОВ «Нафтосервіс» звернулося до «Оператора ГТС» з проханням продовжити термін подачі пропозиції до 15 червня, щоб поставити трубну продукцію виробництва Voestalpine Tubulars GmbH & Co. KG, Австрія. Однак, такий запит був відхилений»

Роз’яснення/спростування: усі подані на тендер пропозиції були допущені до торгів. Жоден запит/пропозицію компаній-учасників у зазначеному тендері не було відхилено, що можна перевірити на платформі Prozorro.

У відповідь на пропозицію ТОВ «Нафтосервіс» і прохання про відтермінування строків подання документації Замовник (Оператор ГТС України) попросив надати більш детальну інформацію і аргументи, оскільки на недискримінаційних умовах у всіх учасників було 1,5 місяці на подання.

Жодної відповіді від ТОВ «Нафтосервіс» не надходило і свою пропозицію компанія не подавала. Тобто інформація на вашому ресурсі не відповідає дійсності.

2) «Оператором ГТС України були відхилені і дешевші пропозиції від інших учасників за рахунок застосування дискримінаційних вимог до труб. Зокрема, ОГТСУ вимагав обов'язкового проведення експандування (гідравлічне або гідромеханічне калібрування труб – прим)

Роз’яснення/спростування: відповідно до ТК 357, експандування є обов’язковим технологічним процесом під час виробництва труб по ГОСТ 20295-85 тип 3. Експандування трубзабезпечує гарантовані показники геометрії трубної продукції. Це не дискримінаційна вимога, а необхідність.

Світові виробники давно застосовують експандування відповідно до ряду нормативних документів. Так ДСТУ ISO 3183:2017 (ISO 3183:2012, IDT) має більше 50 посилань стосовно експандування і зазначає застосування його для труб різного рівня відповідальності і способу формування трубної продукції.

ТОВ «Оператор ГТС України» – підприємство, що займається технічним обслуговуванням та експлуатацією лінійної частини магістральних газопроводів, газорозподільних станцій, компресорних станції та устаткування підвищеної небезпеки газотранспортної системи України, має дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки за умови додержання вимог чинного законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки. Специфіка робіт, що виконуються нашим підприємством, в умовах забезпечення безпечного та безперебійного транспортування природного газу, висуває до труб відповідні вимоги в розрізі якісних та експлуатаційних характеристик.

3) «Наприклад, ТОВ «ЗСП», яке постачало аналогічні труби державній компанії «Укргазвидобування» за ціною 31 тис грн за тонну, що більш ніж у два рази дешевше, ніж російські, відмовилося від участі у тендері через дискримінаційні вимоги. Хоча і «Укргазвидобування» і «Оператор ГТС України» працюють з одним і тим же вибухонебезпечним газом»

Роз’яснення/спростування: ТОВ «ЗСП» вважає дискримінаційною саме вимогу Замовника щодо операції експандування труб (Див. п.2). Варто зазначити, що Оператору ГТС України невідомі мотиви, з яких ТОВ «ЗСП» відмовляється від вже сталої світової тенденції застосування експандування, яку також застосовують і українські виробники, що намагаються відповідати вимогам замовників трубопровідної продукції

Оскільки в новині є посилання на АТ «Укргазвидобування», повідомляємо, що ця компанія заявляла вимоги щодо обов’язкового експандування у тендерних торгах:

UA-2021-03-23-002582-b

UA-2020-11-27-005457-b.

Зокрема, в тендерній процедурі UA-2020-11-27-005457-b Замовника (Укргазвидобування) запитували щодо вимоги експандування, на що було надано відповідь:

«Документи, що стосуються підтвердження технічної можливості виготовлення труб за ГОСТ 20295-85, тип 3, вимагаються замовником в кваліфікаційних критеріях з метою запобігання постачання контрафактної трубної продукції на об’єкти державних підприємств, а також для якісного забезпечення постачання газу до газотранспортної системи України. Згідно з роз’ясненнями технічного комітету зі стандартизації ТК 357 «Сталеві та чавунні труби та балони» (міждержавний технічний комітет стандартизації), який водночас виконує функції розробника та організації стандарту ГОСТ 20295-85, - виготовлення труб типу 3, без проведення термічної обробки можливо тільки при виконанні експонування (п.2.4, табл.6 стандарту ГОСТ 20295-85). Експандування – невід’ємна технологічна операція у виробництві труб великого діаметру, яка забезпечує високу точність геометричних параметрів труб ( діаметр, овальність, прямолінійність) та зниження залишкових напружень в металі труб. Надання копій паспортів на підтвердження відповідності технічної можливості виготовлення труб великого діаметру за ГОСТ 20295-85, тип 3, вимагається затвердженим проектом підключення до магістрального газопроводу для забезпечення надійності та гарантії безпеки його подальшої роботи.»

Отже, вимоги щодо експандування не є забаганкою ОГТСУ, а є загальноприйнятим фактом. Імовірно, питання експандування піднімається компанією ТОВ «ЗСП» через відсутність технологічного обладнання, передбаченого ГОСТ 20295-85 на відміну від інших вітчизняних і міжнародних виробників.

Разом з тим треба зазначити, що у зазначених торгах АТ «Укргазвидобування», на які посилається редакція, йдеться про трубопровідну продукцію, яка відповідає іншому стандарту.

4) «"Оператор ГТС" купив російські труби в два рази дорожче українських» (заголовок).

Роз’яснення/спростування: в рамках зазначеної закупівлі, яка складається з 63 позицій, жоден з учасників не запропонував продукцію, виготовлену виключно в Україні. Всі пропозиції включали також частину продукції, виготовленої в інших країнах.

Учасник-переможець торгів, згідно з умовами договору, має поставити продукцію українських виробників, або (у разі її нестачі) інших країн з аналогічними технічними характеристиками. Це зазначено в Додатках до Договору на платформі Prozorro.

ТОВ «Оператор ГТС України» діє виключно в рамках правового поля України.

5)

«(…)ТОВ «ЗСП», яке постачало аналогічні труби державній компанії «Укргазвидобування» за ціною 31 тис грн за тонну, що більш ніж у два рази дешевше, ніж російські (…)».

Роз’яснення/спростування: вартість труби прямопропорційно залежить від вартості металу для його виробництва.

Листовий прокат є основним матеріалом для виробництва труб великого діаметру. Ціни на листовий прокат з вересня 2020 року (торги АТ «Укргазвидобування») по червень 2021 р. (торги ТОВ «Оператор ГТС України») зросли в кілька разів.

Крімтого, майже на 70% зросла вартість залізної руди за зазначені періоди.

6) «Понад 24 млн грн з 128 млн грн піде на зварну прямошовну сталеву трубу 1020х12 К55, яку виробляє російське АТ «Челябінський трубопрокатний завод». Вартість таких труб 20 040 грн за метр, всього їх планують купити 1204 штуки. Згідно з розрахунками видання «Наші гроші», у перерахунку на вагу, ціна цих труб становить близько 67 тис грн за тонну»

Роз’яснення/спростування: «1024 штуки» становлять, приблизно, 12 000 метрів труби, тоді як в тендерній процедурі UA-2021-04-13-006538-a зазначена кількість 1274,4 метра, що складає біля 108 труб.

7) «Інформація на Prozorro підтверджує, що державне підприємство «Оператор ГТС України» висуває неоднозначні вимоги до продукції, що призводить до зростання вартості закупівель. При цьому, значна частина бюджетних коштів витрачається на підприємства країни-агресора, зокрема, на Челябінський трубопрокатний завод. Повний текст читайте тут».

Роз’яснення/спростування: ТОВ (а не ДП) «Оператор ГТС України» купує зварні прямошовні труби за чинним ГОСТ 20295-95 «ТРУБИ СТАЛЕВІ ЗВАРНІ ДЛЯ МАГІСТРАЛЬНИХ ГАЗОНАФТОПРОВОДІВ», що «поширюється на сталеві зварні прямошовні і спіральношовні труби діаметром 114 – 1420 мм, що застосовуються для спорудження магістральних газо-нафтопроводів, нафтопродуктопроводів, технологічних і промислових трубопроводів».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: