Підвищення екоподатку без цільового використання перешкоджає екомодернізації, - аналітик

Підвищення екоподатку без цільового використання перешкоджає екомодернізації, - аналітик
Держава не використовує кошти від екоподатку за призначенням

Підвищуючи ставки екологічного податку, держава зменшує вільні кошти підприємств, які могли б використовуватися для фінансування екологічних проектів, - Глущенко

Держава, підвищуючи ставки екоподатку, не стимулює підприємства проводити екомодернізацію. Такі кроки лише перешкоджають її проведенню. Про це написав аналітик GMK Center Андрій Глущенко в своєму блозі на сайті Ліга.

«Підвищуючи ставки екологічного податку, держава зменшує вільні кошти підприємств, які могли б використовуватися для фінансування екологічних проектів. Виходить парадокс: хотіли простимулювати підприємства проводити екомодернізацію, а за фактом перешкоджаємо їй», - написав Глущенко.

За його словами, отримані від екоподатку кошти держава не використовує за призначенням повною мірою. Зокрема, в 2018 році до зведеного бюджету надійшло 4,9 млрд грн від сплати екологічного податку. За цей же період капітальні інвестиції сектора державного управління і оборони в природоохоронні заходи склали лише 625 млн грн.

«Виходить, держава спрямовує на охорону навколишнього природного середовища набагато менші суми, ніж зібрано екоподатку», - підкреслює Глущенко.

Він вважає, що приватні підприємства могли б ефективніше використовувати перераховані в бюджет кошти, реалізувавши більше проектів, якби ці гроші залишалися в розпорядженні підприємств.

«В Україні підприємства і так інвестують в охорону навколишнього середовища більше, ніж держава: 9,4 млрд грн проти 625 млн грн в 2018 році, за даними Держстату», - повідомив Глущенко.

На його думку, держава повинна створювати умови, які дозволяли б підприємствам самим нарощувати обсяги інвестицій у природоохоронні проекти. Зокрема, Європейська Бізнес Асоціація пропонує дозволити підприємствам використовувати до 70% нарахованого екоподатку для фінансування екологічних проектів.

Раніше президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок заявила, що коштам від збору екологічного податку необхідно повернути цільовий характер і направляти їх виключно на екологічні проекти.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: