Топ-регіонів, куди найбільше переїжджає бізнес від війни

Топ-регіонів, куди найбільше переїжджає бізнес від війни
фото з відкритих джерел

З початку війни на Західну Україну переїхало понад 400 підприємств, більше 200 відновили роботу

Станом на 18 квітня українські підприємства подали понад тисячу заявок на релокацію в дев’ять областей на заході України (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Вінницька, Волинська, Рівненська). Як розповіла в ефірі ТСН міністр економіки Юлія Свириденко, вже переїхали понад 400 підприємств, понад 200 відновили роботу, передає ubr.ua.

Варто зазначити, що станом на 5 квітня на сайті Мінекономіки повідомлялося про отримання 1424 заявок на релокацію. На той момент повністю перемістити потужності вдалося 178 підприємствам, 67 із них відновили роботу.

Ще 465 було передано на транспортування службам «Укрзалізниці» та «Укрпошти», оскільки для них було знайдено майданчики у західноукраїнських областях.

При цьому, якщо судити з даних відкритих джерел у самих обласних військових адміністраціях (ОВА), деякі з них виявилися більш привабливими для релокації бізнесу.

У Львівську область, згідно з прес-релізом Фонду державного майна, переїхало 92 підприємства, з них 38 відновили роботу, а ще 50 незабаром мали завершити переїзд. Завдяки релокації на Львівщину вдалося зберегти близько 800 робочих місць.

До Чернівецької області на 15 квітня переїхало понад 60 підприємств, розповідав голова її обласної адміністрації Сергій Осачук.

Як розповіли у Закарпатській ОВА, станом на 15 квітня на території області запрацювали 58 релокованих підприємств, ще 59 здійснювали переїзд чи перебували у процесі розміщення.

Найменше бізнесів вирішило переміститися в інші області:

До Тернопільської ОВА на 18 квітня надійшла 141 заявка на релокацію підприємств, 26 з них уже розпочали роботу, повідомляв голова місцевої ОВ Володимир Труш.

Хмельницька область, розповідав начальник місцевої ОВА Сергій Гамалій 19 квітня, отримала 228 заявок на переїзд від бізнесу, при цьому вже вдалося переїхати 25 підприємствам. У регіоні зарезервовано 420 об’єктів для потужностей бізнесу, який бажає переїхати.

В Івано-Франківську область на 6 квітня наміри переїхати задекларували близько 100 підприємств, майже 20 провели релокацію потужностей.

Щодо Рівненської області останні нові дані публікувалися від 12 квітня: на той момент регіон прийняв 15 підприємств, ще 155 були готові розпочати переїзд. Сумарно на переїзд до Рівненської області було подано 589 заявок.

У Вінницьку область станом на 14 квітня переїхало 8 підприємств, з яких 3 вже тоді розпочали роботу. Місцевою ОВА було опрацьовано 68 заявок на релокацію, говорив її очільник Сергій Борзов.

У Волинську область, як повідомив начальник управління економічного розвитку та торгівлі місцевої ОДА Анатолій Банера, 19 квітня оброблялося лише 8 заявок на релокацію, лише 6 підприємств встигли частково переїхати. При цьому область спромоглася підготувати 72 локації для розміщення підприємств.

Нагадаємо, щоб отримати право на релокацію на Західну Україну, підприємство має подати заявку до Мінекономіки, а відомство має розглянути її протягом 5 днів. Насамперед розглядаються заявки від виробників продуктів харчування, питної води, одягу, а також військово-промислового комплексу. Список вільних майданчиків для розміщення потужностей можна переглянути на цьому сайті.

Влада надає низку пільг для релокованих підприємств. Серед іншого, оренда комунального та державного майна обійдеться їм в 1 грн за квадратний метр до закінчення військового стану, держава також обіцяє відшкодувати вартість транспортування обладнання, а місцева влада допоможе з розміщенням працівників, оперативним підключенням комунікацій і навіть з пошуком нових працівників, ринків збуту, сировини тощо. Також із зазначених питань можна звертатися до регіональних відділень Офісу омбудсмена.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: