Будівельний скандал на Поштовій: депутатів лякають договором, якого ніхто не бачив

Будівельний скандал на Поштовій: депутатів лякають договором, якого ніхто не бачив

Компроміс із забудовником, до якого схиляє БПП «Солідарність», може дорого обійтися киянам та Україні загалом

За три дні до голосування за музей на Поштовій площі Київрада нашвидкоруч зареєструвала новий проект, який не передбачає розриву договору з забудовником ТРЦ. Депутат від «Самопомочі» Сергій Гусовський, автор проекту, який підтримав громадський сектор, зараз уже не агітує за новоспечений проект.

БПП і «Самопоміч» переконують, що запропоноване рішення об’єднає Київраду. При цьому «Свобода» і «Батьківщина» цей проект не підтримують, «Єдність» вагається чи підтримає під час голосування, повідомляє рух «Чесно».

Депутати БПП лякають громаду відшкодуваннями забудовнику, те саме каже й Гусовський, хоча й зізнається, що не бачив в очі інвестиційного договору.

У записці до новоспеченого проекту рішення йдеться про те, що проект не потребує додаткових витрат з бюджету міста Києва. Це означає, що створення музею покладається на забудовника. Громадські активісти вважають це зрадою. Проект не пройшов профільну комісію з культури. На території розкопок знайдено вулицю часів Ярослава Мудрого.

Гусовський зізнається, що не бачив інвестиційного договору, переконує, що розірвати його складно: «Процедура розірвання договору дуже складна, адже інвестор «сидить» всередині реконструкції транспортної розв’язки на Поштовій площі. Але ми знайшли інший шлях, який допоможе віднайти всі артефакти і створити на Поштовій публічний простір для їх збереження. Мова йде про зміну проекту укріплення цього простору, проведення конкурсу тощо. Всі ці умови унеможливлюють будівництво двох підземних поверхів на цьому місці. Плануємо надати цьому місцю статус пам’ятки національного значення (відповідні звернення вже подані до Мінкульту) і скасувати інвестору містобудівні умови та обмеження через суд. Останнє  призведе до повного знецінення проекту підземного ТРЦ. Але якщо буде воля і бажаючі, ми зареєструємо окремий проект рішення, в якому йтиметься виключно про ініціювання процедури припинення інвестиційного договору (щоб не відволікатися на все інше)».

Заступник голови комісії з питань культури «свободівець» Богдан Бенюк розкритикував новий проект рішення і не пропустив його на профільній комісії.

«Свобода» закликає всіх депутатів Київради, аби цю територію, незаконно віддану при Януковичу, просто треба націоналізувати. Причин є багато - тільки з огляду на те, що там відкопано шар, який підтверджує велику історичну цінність для того народу, який живе на цій території. Тому всім зрозуміло, що це треба націоналізувати - нічого там не будувати, а зробити нормальні розкопки й музей…», - каже Бенюк.

Голова фракції «Свободи» Юрій Сиротюк ще більш категоричний: «Новий проект рішення - це договорняк з екс-завгоспом Януковича Кравцем. Тому що пункт 4 цього проекту перекреслює все, що написано в попередніх пунктах. Дуже грамотно написано все про міжнародну комісію. Поки не буде проведений конкурс і міжнародні дії, не буде підніматися питання позбавлення права на оренду власників цього об’єкту. Якщо говорити українськими реаліями, то ми отримаємо нову площу Героїв Дніпра. Ми розуміємо, що поки міжнародна комісія буде скликана, - це роки. За цей час завгосп Януковича в країні відбудуться зміни - вибори президента. Коли мені вчора показали цей проект рішення, я сказав, що я категорично його не підпишу. Я не хочу оцінювати політиків. Як казав міністр закордонних справ, «помилка гірше за злочин». 

Громадські активісти також занепокоєні, що компроміс із забудовником, до якого схиляє БПП «Солідарність», може дорого обійтися киянам та Україні загалом: унікальну вулицю часів Київської Русі може бути втрачено.

Як повідомлялося, 20 червня активісти демонтували ворота і встановили контроль на будівельному майданчику на Поштовій площі в Києві, де були знайдені артефакти часів Київської Русі. На Поштовій площі мітингувальники встановили намети, звукопідсилювальну і музичну апаратуру, а також обіцяють установити намети під будинками ініціаторів проекту рішення, згідно з яким інвестдоговір із забудовником не планується розривати.

Раніше мер Києва Віталій Кличко заявив, що Київрада на своєму засіданні у четвер, 21 червня, розгляне узгоджений проект рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі.

Нагадаємо, кілька років тому під час будівництва підземного торговельного центру на Поштовій площі у Києві археологи розкопали вулицю XI-XII століть. Серед знахідок: печатки княжої доби, наконечники стріл, прикраси, стремена, глиняний посуд.

Роботи учених на цьому місці тривали з весни 2015-го. Але на початку 2017-го процес зупинився через небажання інвестора продовжувати фінансувати дослідження. Забудовником підземного простору площі виступає фірма, яку пов’язують із Андрієм Кравцем, відомим як «завгосп Януковича» (тендер на будівництво торговельного центру виграло створене за два місяці до конкурсу ТОВ «Хенсфорд-Україна»).

19 квітня 2018 року Київрада прийняла за основу проект рішення, який передбачає розірвання інвестиційного договору з компанією забудовником, повернення ділянки на Поштовій площі громаді Києва і подальше створення музею.

7 червня Київська міська рада провалила рішення про припинення інвестиційного договору із забудовником торгово-розважального центру на Поштовій площі в Києві.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: