Цього року у Києві закриють 45 котелень і перекладуть тепломережу

Цього року у Києві закриють 45 котелень і перекладуть тепломережу
Існує багато проблем у самих житлових спорудах, що впливає на тепло у квартирах

На заміну аварійних тепломереж буде витрачено 600 млн грн

Щодня у Києві відбувається від 30 до 40 пошкоджень на трубопроводах центрального опалення й гарячої води. Цілодобово їх усувають більше 30 бригад спеціалістів та 280 одиниць техніки. Про це розповів головний інженер СП «Київські тепломережі» КП «Київтеплоенерго» Юрій Паливода.

«З травня ми ліквідували більше 10 тисяч аварій. А з початку опалювального сезону усунуто 4200 пошкоджень, - говорить Паливода. – Узимку час на ліквідацію таких ситуацій складає не більше 6-8 годин. Якщо аварія масштабна – то не більше доби витрачаємо на її усунення. Враховуючи те, що столичні тепломережі зношені на майже 80 відсотків, місто склало план модернізації всієї системи теплопостачання. Так, до речі, у 2019 році буде перекладено на нові попередньо ізольовані труби (ПІТ-труби), 100 кілометрів найбільш аварійних тепломереж, і це коштуватиме майже 600 мільйонів гривен. Але наш план більш масштабний і фінансуватиметься з 3 джерел – з внутрішніх коштів «Київтеплоенерго» (це приблизно 300 мільйонів гривень), з коштів міста (300 мільйонів), з коштів, що надає ЄБРР – 100 мільйонів доларів. Крім ПІТ труб, будуть закриватися 45 малих нерентабельних котелень, а споживачів переключатимемо на потужні сучасні джерела теплопостачання. Будемо також відходити від використання Центральних теплопунктів й встановлювати поступово Індивідуальні теплопункти у будинках і комплексах, де буде погодне регулювання температури теплоносія, що дозволить значно економити кошти споживачів».

Киян також закликають активніше займатися енергомодернізацією своїх будинків. Як приклад наводиться сплата за опалення у трьох абсолютно однакових житлових спорудах, обладнаних лічильниками тепла. Так, жителі будинку на вул. Братиславській,12, де зроблено повне утеплення споруди, заплатили за опалення по 20,39 грн за 1 кв. метр, мешканці будинку на Корольова, 11-А, де утеплено лише торець будівлі, - по 23,74 грн за 1 кв. метр, а кияни з неутепленого дому на Кольцова, 11 – по 25, 67 грн.

Паливода підкреслив, що температура теплоносія, що подається у будинки столиці залежить від погоди, й регулюється відповідно до температурного графіка, що встановлює КМДА на основі прогнозу Укргідрометцентру. Якість газу, що використовується для підігріву води, його калорійність, не погіршилася, а навпаки – стала кращою. Але існує багато проблем у самих житлових спорудах, що впливає на тепло у квартирах. Це самостійні втручання у систему опалення, навішування не передбачених проектом, додаткових батарей у квартирах, від чого у сусідніх помешкання стає холодніше, зрізання труб циркуляції гарячої води й таке інше.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: