На конопляний марш у Києві прийшли навіть діти: фоторепортаж

На конопляний марш у Києві прийшли навіть діти: фоторепортаж
Головним аргументом на користь дозволу «трави» організатори називають те, що вона має лікувальні властивості
Фото: kiev.informator.ua

У столиці пройшла акція на підтримку легалізації марихуани в Україні

У суботу, 27 жовтня, в Києві пройшов Конопляний марш свободи - акція на підтримку легалізації марихуани в Україні. Його учасники вимагали, щоб влада перестала ігнорувати їхні вимоги і внесла поправки в закон.

В Україні за зберігання канабісу для особистого вживання, якщо його кількість не перевищує 5 грам, передбачено адміністративну відповідальність, а за 6 і більше грам - вже кримінальну.

Чого вимагали

Прес-секретар маршу Тетяна Кузьменко заявила про те, що влада саботує державну стратегію про наркополітику. За її словами, правоохоронці роблять собі статистику за рахунок дрібних правопорушень (тих, які трохи перевищили 5 грам) - наприклад, в 2017 році таких було зафіксовано 6885, в той час, як реальних справ з приводу наркоторговців з великою кількістю товару - 585.

Учасники вважають, що декриміналізація статті 1.309 Кримінального Кодексу України необхідна, оскільки це дасть вченим і медикам почати вивчення лікувальних властивостей конопель на новому рівні. Тим більше, що в Конституції України зазначено базове правило кожного пацієнта мати доступ до ліків, які мають в складі канабіноїди.

Варто відзначити, що на мітингу стався інцидент: правоохоронці вирішили обшукати молоду людину, оскільки запідозрили його в тому, що він курив «траву». Насправді він скрутив собі «самокрутку» - це аналог сигарет. Вони робляться вручну, тому мають таку назву. Запідозрили хлопця, тому що для «самокрутки» окремо купується папір, фільтри і тютюн - збоку це виглядало, ніби він крутив «косяк».

Аргументи

Головним аргументом на користь дозволу «трави» організатори називають те, що вона має лікувальні властивості, які, як вони стверджують, допомагають при лікуванні раку, хвороби Альцгеймера, гепатиту С, епілепсії і розсіяного склерозу. До того ж, марихуана має заспокійливі і знеболюючі властивості. Крім того, вона не викликає фізичної залежності, на відміну від препаратів, якими лікують онкохворих, говорять прихильники легалізації.

Багато хто з учасників говорили про те, що легалізація допоможе контролювати процес обігу та вживання марихуани. Світова практика показує, що в країнах, в яких дозволили коноплю, рівень наркозалежності істотно впав. А в Канаді, наприклад, через пару днів після легалізації, закінчилася вся «трава» в країні.

Хто прийшов вимагати легалізації

На мітинг прийшли освічені і креативні особистості. Більшість з них знали, чого хотіли і чому вони були на цьому заході.

Дивним було те, що в натовпі було багато підлітків і навіть дітей. Деякі з них зізналися, що вживають з 15 або навіть 14 років. Валерій, учасник маршу, поділився, що курить з 16 років (зараз йому 18) і не соромиться цього. Його батьки знають про це: батько проти, а мати ставитися нейтрально.

Увага людей привернув маленький активіст: 10-річний Саша прийшов зі своїм дядьком, щоб домогтися легалізації. На питання, чи знає він, що таке марихуана, відповів, що це «антистрес».

Не всі, хто прийшов підтримати акцію, вживають коноплю. Деякі прийшли заради справедливості: один з мітингувальників, Максим, розповів, що хоча сам не вживає марихуану, він за її легалізацію. Аргументував він це тим, що люди в стані наркотичного сп'яніння канабісом - нешкідливі і миролюбні, в той час як люди, що вживають алкоголь, який дозволений законом, стають агресивними і неконтрольованими.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: