У Київському крематорії нарешті розпочався ремонт: КМДА розповіла подробиці

У Київському крематорії нарешті розпочався ремонт: КМДА розповіла подробиці
Зовнішній і внутрішній стан крематорію залишається незмінно плачевним з 2014 року
фото: kyivcity

Зали для прощання з померлими мають намір привести до ладу протягом двох тижнів

Мешканці столиці та військові скаржаться на зовнішній і внутрішній стан Київського крематорію на Байковому цвинтарі, який залишається незмінно плачевним з 2014 року. Заступник голови КМДА Петро Пантелеєв у коментарі «ТСН» розповів, коли планують відремонтувати єдиний у місті крематорій.

Він повідомив, що на території ритуальної служби спеціалізованого КП «Київський крематорій» вже розпочали ремонтні роботи. За словами Пантелеєва, обидві зали для прощання з померлими планують привести до ладу протягом двох тижнів, і визнав, що критика військових щодо зовнішнього вигляду крематорію є справедливою.

«Будівлі крематорію зведені ще в 1970-х роках, тобто їм майже пів століття. Безумовно, вони потребують повноцінного оновлення, що ми і планували зробити 2021 року. Однак будівлі були визнані об’єктами культурної спадщини, адже створені за унікальним проєктом. Це суттєво ускладнює проведення будь-яких ремонтних робіт, оскільки державні норми вимагають здійснити комплексну реставрацію, що супроводжуватиметься науковими дослідженнями. І ми вже виконали низку процедурних і дослідницьких робіт, щоб уже наступного року проводити реставрацію», – зазначив заступник голови КМДА.

За його словами, зараз у прощальних залах виконують поточний ремонт, щоб покращити їх зовнішній вигляд.

«Критика військових, до яких велика повага і вдячність, є об’єктивною. І ми зараз максимально оперативно виправляємо ситуацію – очищаємо, фарбуємо, замінюємо деякі елементи. Тобто все, що не вплине на подальшу реставрацію, проте покращить зовнішній вигляд приміщень, де прощаються з українськими воїнами», – повідомив Пантелеєв.

Чиновник додав, що ремонтний процес попередньо займе до двох тижнів, зали ремонтуватимуть почергово, при цьому бюджетних коштів на це не залучають.

Варто додати, що представники благодійного фонду «Янголи Азову» розповідали, що до приміщення крематорію не можуть дістатися люди на інвалідних візках і милицях, які приїздять на похорон побратимів зі столичних шпиталів. Бруківка, якою викладена територія навколо крематорію, в багатьох місцях вивалюється, через що люди можуть впасти.

Військові зазначили, що такою ситуація є від 2014 року і нічого не міняється. За словами волонтерів, взимку до зали прощання залітає сніг, а підлога перетворюється на суцільний каток, бо система зливостоків тут уже багато років не працює. Також у залі критично бракує лавок, де б могли присісти родичі померлого або ж люди з пораненням, які прийшли на похорон.

Роками не міняється інтер’єр зали – штучним квітам, які прикрашають стіну, вже дуже багато років. Міські чиновники з ремонтом не поспішали, бо, за їхніми словами, люди у столиці помирають щодня, тому проблематично зупинити роботу єдиного в місті крематорію.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: