Рік після Маріуполя. Історія фотографа, який провів в окупації два місяці

Рік після Маріуполя. Історія фотографа, який провів в окупації два місяці

Рік після Маріуполя. Історія фотографа, який провів в окупації два місяці

Євгеній Сосновський та його дружина Світлана два місяці прожили в окупованому Маріуполі. Чоловік дивом вцілів під уламками будинку, родичі зазнали тяжких поранень

«Пощастило, що не знайшли мій фотоархів і підвіску із тризубом»

Українська влада закликає мирних жителів терміново евакуюватися з Авдіївки, але, на жаль, вже стало традицією, що на ці заклики пристають лише одиниці. Люди залишаються у прифронтових містах, сподіваючись, що все якось обійдеться. Більшість з них боїться полишати рідний дім і починати все з нуля.

Коли почалася повномасштабна війна, маріупольський фотограф та айтішник Євгеній Сосновський теж не збирався тікати з рідного Маріуполя. А коли у нього вже стали з’являтися такі думки, місто перебувало в оточенні. За два місяці в окупації він ледь не загинув під руїнами будинку, двічі мав «шанс» бути розстріляним «кадировцями», вчився терплячості у пораненого восьмирічного хлопчика і схуд на 15 кг.

А ще – Євгеній постійно фотографував усе, що міг. Своєю фотохронікою Сосновський поділився з «Главкомом» і розповів, як вони з дружиною, пораненою племінницею та двома її малими дітьми виживали у Маріуполі, поки не знайшли змогу виїхати.

«Ми думали, що буде як у 2014 році. Що наші зупинять росіян»

Вранці 24 лютого Євгеній Сосновський дізнався про повномасштабну війну з новин, ще до перших вибухів у Маріуполі.

«О сьомій ранку я прокинувся і вже за звичкою одразу взяв планшет, щоби подивитися останні новини. Я досі пам’ятаю шок, коли прочитав, що ця істота оголосила про початок «спецоперації». Але у мене і думки не було їхати з Маріуполя. Того дня я чомусь був впевнений, що це все дуже швидко закінчиться, адже ми неодноразово чули заяви наших європейських партнерів: коли Путін перейде «червону лінію», йому одразу дадуть відсіч. Ще я до останнього вірив, що Маріуполь не потрапить під окупацію. Як і багато інших жителів міста. Ми думали, що все буде як у 2014 році: росіяни підуть в атаку з боку Широкиного, а наші хлопці їх зупинять. До того ж я знав, що Маріуполь добре укріплений, у нас було три лінії оборони, я бачив на власні очі. Це потужні споруди, але всі – на північному та східному напрямках, тобто з боку Донецька і Широкиного. А саме на західній стороні, звідки зайшли окупанти, таких укріплень не було, тож Маріуполь оточили дуже швидко – настільки, що вже за кілька днів навіть вийти з нього було складно», – пригадує Євгеній Сосновський.

4. фото
Пробитий газопровід у дворі багатоповерхівки. Березень 2022

Подружжя жило на проспекті Металургів неподалік Драмтеатру. Вже 3 березня центр міста здригався від потужних обстрілів. 

«Ми сиділи у коридорчику, чули, що гупає вже зовсім близько, і думали, що от-от поцілять у нашу квартиру. На першому поверсі сусіднього будинку під час обстрілу загинув батько із малою дитиною», – згадує Сосновський перші страшні дні.

Невдовзі у місті зовсім не стало світла, тепла, газу і води. Маріупольці метушилися магазинами у пошуках чогось їстівного. Подружжя Сосновських мало невеликі запаси: картоплю і консервацію. Їсти варили на вогнищі.

«Я опинився на підлозі, під уламками даху і стін»

15 березня Євгеній з дружиною навідували родичів у приватному секторі. Сосновський перебував у будинку тещі, коли туди поцілив снаряд.

«Я опинився на підлозі, під уламками даху і стін. Зрозумів, що можу рухатися і став вибиратися. Дошкутильгав до будинку брата моєї дружини на тому ж подвір’ї, щоби покликати на допомогу, – пригадує Сосновський. – У будинку, у який прилетіло, ще лишалася теща. На диво, її кімната вціліла і бабусю, що лежала під кількома ковдрами, тільки обсипало штукатуркою»

Те, що залишилося від будинку, у якому перебували Євгеній з тещою, коли туди поцілив снаряд
9. фотоо

За три дні на це подвір’я знову прилетіло. Зазнали поранень племінниця дружини Євгенія Олена та двоє її малих дітей.

«У хлопчика – рана на спині, у дівчинки – розсічена голова майже до кістки, в Олени – їхньої мами – рани на руці і нозі. І все це не просто рани, це вирвані шматки плоті. Сусідка-медсестра жахнулася, сказала, що не може на це навіть дивитися. Тому все бинтували і обробляли з дружиною ми самі», – розповідає Євгеній Сосновський. Згадує, як побіг до українських військових по допомогу, але вони не змогли додзвонитися до лікаря. Тож просто віддали йому всі знеболювальні – для дітей.

11. фото
Якщо під час обстрілу у кількох квартирах займалася пожежа, вигорав увесь будинок

Євгеній та його дружина Світлана забрали Олену з дітьми до себе, але ще за два дні їм довелося виселятися

«Влучили у наш будинок, на четвертому поверсі загорілася квартира. У нашу квартиру на першому увірвалися «кадировці» і наказали нам йти звідси. Не дали зібратися, я встиг схопити тільки тривожну валізку зі своїм фотоапаратом», – каже Євгеній Сосновський. Зрештою вони стали жити у підвалі сусіднього будинку.

«Там було п’ять імпровізованих лежаків з дошок, якісь ганчірки на них і кілька подушок – ми їх і зайняли», – пригадує чоловік.

13. фото
У Маріуполі трупи часто тижнями лежали просто неба…

Зранку Євгеній вибрався з підвалу на пошуки їжі. Хотів також потрапити у свою квартиру – раптом вдасться взяти щось звідти. Але вийшовши на вулицю він побачив, що від його квартири залишилося лише згарище – будинок стояв чорний, з порожніми вікнами.

Такий вигляд мав будинок Євгенія Сосновського 21 березня 2022 року
15. фото

Під своїм балконом Євгеній знайшов кілька волоських горіхів, а у підвалі – пів банки тушонки. Це і стало сніданком для шістьох людей.

«Комбат Лютий»

Поранені діти та їхня мама Олена – племінниця дружини Євгенія, мужньо терпіли біль. Євгенія вразила стриманість восьмирічного Єгора.

«Ми його ще раніше почали називати «Комбат Лютий», після того, як я його сфотографував на патріотичному заході із прапором України. У місті його вже багато хто так і кликав, мовляв, як там у нашого комбата Лютого справи, – розповідає Євгеній. – Так от, виявився дуже стійким наш комбат. Незручно йому із пораненням у груди було спати на одному боці, на дошках. Вставав серед ночі, міряв наш підвальний відсік три на три метри своїми маленькими ніжками…»

19. фото
Восьмирічний Єгор часто прокидався ночами і сидів на імпровізованому незручному ліжку, або ходив туди-сюди

Сусіди по підвалу як могли допомагали родині з пораненими дітьми – ділилися харчами і ліками. Євгеній, щоби не сідати на шию добрим людям, намагався знайти якусь їжу сам. Якось він знайшов цукерки, що ледь не коштували йому життя.

«Я зайшов у розбиту пекарню і побачив дві цукерки на столі. Так зрадів, це ж якраз буде дітям! Взяв їх, вже зібрався на вихід, аж тут «кадировці» направляють на мене автомати. Кажуть: «бегом сюда, что ты здесь делаешь?». Я їм пояснив, що просто шукав їжу. Наказали роздягнутися – шукали тату і синці від бронежилета. Нічого підозрілого не знайшли і відпустили», – згадує Євгеній. Того дня він приніс своїм тільки воду і дві цукерки.

Фото, за які розстрілюють

Євгеній старався час від часу вибиратися з підвалу з камерою і документувати те, що відбувається навколо. Одному із сусідів це не сподобалося і він здав чоловіка окупантам.

23. фотоооо
Роблячи це фото на вулиці Архипа Куїнджі, Євгеній Сосновський ледь не попався окупантам – вчасно зреагувала дружина і він встиг сховати камеру

«Ми з дружиною виходимо з підвалу, а він стоїть із ними і кличе мене. Вони мені одразу: «Розказуй, кореспондент, що ти тут назнімав». Я задіяв усі свої акторські здібності, кажу: та нічого такого не знімав, лише знайомих – як вони варять їсти. Ще сказав, що усі мої речі, разом із фотоапаратом, згоріли у підвалі. Це при тому, що камера лежала у підвалі, не захована, а у ній – фото, за які у Маріуполі розстрілювали. Там і ветерани АТО, і прапори України, фотографії активістів та військових... На щастя, мені повірили на слово», – згадує він.

Радіо, яке змінило все

У квітні Євгеній, вперше з початку окупації Маріуполя, зловив на старому радіоприймачі українські хвилі і дізнався, що Київ і Харків – встояли. Потім слухав гімн України, аж закляк від щастя. З трансу його вивела дружина, сказавши, що «орки» за парканом, мовляв, скоріше вимикай.

Завдяки тому ж радіоприймачу Сосновські дізналися, що планується евакуація цивільних. Племінниця Олена їхати на той момент відмовилася. Тож Євгеній з дружиною і тещою вирішили вибиратися втрьох.

Маріупольці клеїли на машини наліпки «діти», сподіваючись, що рашисти їх не обстрілюватимуть
27. фото

Двічі евакуація зривалася з вини росіян. На третій раз, не дочекавшись автобуса, Сосновські знайшли приватного перевізника.

«Один хлопець погодився довезти нас за $600 і 30 квітня ми нарешті вирушили з Маріуполя до Запоріжжя. Проїхали 15 блокпостів, на кожному з яких наш бус зупиняли, перевіряли документи, телефони. Мені знову пощастило, що ніхто не знайшов мій фотоархів і підвіску з тризубом. Це подарунок сина (син Євгенія та Світлани давно живе за кордоном – «Главком»), ну не міг я його у Маріуполі залишити! А тепер думаю – може, він нам за оберіг і послужив…»

29. фото
Тризуб, подарований сином, Євгеній Сосновський тепер вважає своїм оберігом

Під час зупинки у Токмаку Сосновські вперше за два місяці побачили електричне світло, прийняли гарячий душ і ніяк не могли наїстися свіжим хлібом.

Потім – нові блокпости, хабарі «ДНРівцям», щоби пропустили, тваринний страх, що завернуть назад і доведеться залишитися на окупованій території. Видихнули тільки побачивши український прапор на блокпосту.

День, коли Євгеній Сосновський із дружиною Світланою та її матір’ю приїхали у підконтрольне Україні Запоріжжя після того, як провели в блокаді та окупації два місяці.
31. фото

Зрештою Євгеній Сосновський, його дружина Світлана та її матір облаштувалися у Києві. Невдовзі виїхала за кордон і племінниця Олена з дітьми.

Сосновські не знають, чи готові будуть колись повернутися у Маріуполь.

«Я впевнений, що його відбудують, що це знову буде сучасне, красиве місто. Але це вже ніколи не буде той Маріуполь, у якому я народився і прожив 58 років, і з якого навіть і не думав їхати, – каже Євгеній. – До того ж, вони руйнують і пускають на будівельні матеріали будинки, не діставши звідти загиблих людей. Як мені ходити тими новими дорогами, побудованими фактично на крові і кістках?»

Аліна Євич, «Главком»

Усі фото Євгенія Сосновського

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Багато істориків та сучасників стверджували, що саме в Маріуполі Гітлер вперше зрозумів, що війну програно
Гітлер теж приїжджав в захоплений Маріуполь
Скріншот відео
Бєдняков емоційно висловився про маріупольців, які «махали зі сльозами на очах» Путіну
Скріншот відео
Сумська вимагає покарати Фаріон через висловлювання про маріупольців
16 березня росіяни проводили в Маріуполі каральну акцію для залякування
Маріупольський драмтеатр: рік потому. Реальний злочин та страшні фейки рашизму Роковини
Наслідки приходу «русского мира» до Маріуполя
Зруйнований Маріуполь. Андрющенко показав, який вигляд має окуповане місто (фото, відео)
Володимир Путін нібито під час візиту до Маріуполя
Чи справжній Путін відвідав Маріуполь? Розвідка вказала на деталі
Путінські пропагандисти знову намагаються приховати правду
Кремль видалив відео, де під час приїзду Путіна в Маріуполь чутно крик «Це все неправда!»
Візит Путіна у Маріуполь: серійний вбивця повертається на місце злочину – CNN
Візит Путіна у Маріуполь: серійний вбивця повертається на місце злочину – CNN
За часом контрнаступ може розтягнутися на кілька місяців
На Маріуполь. Експерти визначили вірогідний напрямок контрнаступу